Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Umělci většinou neskáčou radostí až do stropu, když se jejich ratolest vydá v jejich šlépějích. Během natáčení filmu Šarlatán ale herec Ivan Trojan jistě kvitoval, že se jeho syn Josef dal na herectví.

Osmnáctiletý talentovaný mladík si totiž zahrál ve filmu polské režisérky Agnieszky Holland mladší verzi jeho postavy. Otec a syn Trojanovi se ve filmu podle scénáře Marka Epsteina zhostili role léčitele Jana Mikoláška, který zasvětil svůj život péči o nemocné. Každý ho zobrazuje v jiném životním období.

Poslední klapka filmu patřila Josefu Trojanovi, který právě přichází na své léčitelské schopnosti a učí se od druhých.

„Myslím si, že je to nejlepší scénář, jaký kdy Marek Epstein napsal. Zároveň to bylo to nejnáročnější, co jsem kdy točil. Obsáhl jsem tři věková období, ta postava je velmi rozporuplná a scénář se pohyboval v několika časových rovinách, takže jsem musel být velmi dobře připravený,“ svěřil se Ivan Trojan.

Janu Mikoláškovi prošly za život rukama milióny lidí, jak sám uváděl ve svých biografiích. „Jeho schopnosti a určitou jinakost lidé obdivovali, ale mnohdy také nepřijímali. Vznikalo tam tak drama, odehrávající se mezi ním a okolním světem. A ovlivňovalo jej také jeho vnitřní drama… Uměl pomoct lidem, ale zároveň si uvědomoval, že potřebuje pomoct i sám sobě,“ vysvětlil herec, který byl na tuto roli pro Agnieszku Holland jasnou volbou.

Reklama

Další články

Načítám