Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

„Být stále mlád, to bych si přál být stále mlád, vzepřít se jednou provždy kalendáři, jen mládí, nikdy stáří…“ zpívá v jedné písni Karel Gott (†80).

Tohle přání se mu vyplnilo - zpěvák, který 14. července oslaví osmdesátiny, totiž dokázal, že věk je jenom číslo. Jeho kštice sice prokvetla stříbrem a tvář mu brázdí vrásky, ale šarm a vitalitu mu mohou závidět i třicátníci.

Když jsem já byl tenkrát kluk…

Nejúspěšnější český zpěvák všech dob a interpret neuvěřitelných 978 písní se narodil 14. července 1939 v Plzni, vyrůstal ale v Praze. Jak už bývá zvykem, kluci tíhnou víc k mámě, a výjimkou nebyl ani on.

K mamince Marii měl Karel Gott velmi vřelý vztah a ona ho také podporovala ve všech jeho uměleckých aktivitách. S otcem, který pracoval mimo jiné na ministerstvu těžkého strojírenství či jako ředitel závodu Janka Radotín, zpěvák tak dobře nevycházel.

Cestu k němu si našel až v dospělosti a to pak často diskutovali o politice a dalších tématech, která je pálila. Jako malé dítě byl prý Karel fascinován pohřby a s oblibou zíral do otevřených hrobů. Morbidní záliba ho naštěstí brzy pustila.

To musím zvládnout sám…

Karlu Gottovi učaroval v mládí svět barev a toužil se stát malířem. I když měl talent (jak známo, o jeho obrazy je ohromný zájem), na uměleckou průmyslovku ho nevzali. Nakonec se tedy vyučil elektromontérem a začal pracovat v ČKD.

Tehdy se ale rozhodl, že se bude naplno věnovat i své další velké zálibě, a tak se přihlásil ke studiu operního zpěvu na pražské konzervatoři. Začal také spolupracovat s orchestrem jazzového hudebníka a dirigenta Karla Krautgartnera (†60), se kterým vystupoval v pražských tanečních kavárnách, a absolvoval s ním i své první zahraniční zájezdy.

Ráno jedu dál…

Pilná práce přinesla záhy ovoce. V roce 1963 získal angažmá v divadle Semafor, kde nazpíval svůj první velký hit Oči sněhem zaváté. V roce 1968 začal spolupracovat se skladatelskou legendou Karlem Svobodou (†68).

Ve svém repertoáru má dnes několik desítek jeho písní, mj. Lady Carneval, Lásku bláznivou, Včelku Máju či Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. V témže roce se Gott zúčastnil hudební soutěže Eurovize, a přestože nevyhrál, získal díky ní ohromnou popularitu i v zahraničí, mj. v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku.

Karel Gott a Charlotte Gottová - Srdce nehasnou

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat, nicméně na jejich výčet rozsah tohoto článku nestačí. Proto jen velmi stručně: Karel Gott vydal dosud doma i v zahraničí 293 sólových alb a od roku 1965 se prodalo 50 miliónů nosičů jeho desek. Je také držitelem 42 Zlatých a Českých slavíků. Kromě nich má na kontě více než 120 televizních ocenění, 8 zlatých a 1 diamantovou desku.

Když muž se ženou snídá…

Zpěvák měl sice řadu románků a ze dvou z nich dokonce i dvě nemanželské dcery Dominiku (46) a Lucii (31), ale fanynky byly dlouho v klidu. „Jejich“ Karel byl totiž pořád svobodný, a protože se nezdálo, že by na svém staromládenectví hodlal něco měnit, mohly si o něm tiše snít.

Vítr z plachet jim v roce 2008 sebrala Ivana Macháčková (48), která se za něj tajně provdala v Las Vegas. Se zpěvákem se poznala v roce 1998 na předávání cen TýTý a později se dali dohromady. Byla mu také velkou oporou, když v roce 2015 onemocněl rakovinou mízních uzlin.

Gott, který má s Ivanou dcery Charlotte Ellu (13) a Nelly Sofii (11), v jednom rozhovoru přiznal, že rodina je pro něj velkou motivací a doma má konečně „ty pravé“.

Reklama

Další články

Načítám