Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Málokdy se stává, že na výstavě v Museu Kampa je osobně přítomen umělecký objekt zachycený na vystavených dílech. Během vernisáže výstavy Helmuta Newtona se tomu tak stalo. Výstavu totiž zahajovala topmodelka Eva Herzigová (51), která se slavným fotografem v minulosti často spolupracovala.

Božská Eva pracovala snad pro všechny věhlasné módní fotografy jako je Peter Lindbergh, Mario Testino, či Juergen Teller. Na první spolupráci s Newtonem má Herzigová výjimečné vzpomínky. „Zachycoval silné ženy a stavěl je do nezávislých poloh,” zavzpomínala topmodelka na focení v Monte Carlu, ke kterému došlo před jednadvaceti lety.

„Je hezké mít takové vzpomínky, být focená Helmutem,” dodala a dále se rozpovídala, jak snímky, které se staly ikonami světové fotografie, vznikaly. „Měl už předem jasnou představu v hlavě a vytvořenou scénu. Stačilo jen jednou, maximálně dvakrát stlačit spoušť na fotoaparátu. Jakákoli jeho fotka je zaznamenání jen jednoho momentu,” prozradila topmodelka trik, jak umělec zachycoval jedinečný a silný okamžik. „Pamatuji si, že mě nastavil do složité pozice. Když už jsem měla pocit, že to nevydržím, tak zastavil práci a šel na kafe. Já jsem musela zůstat nehybná. On potom přišel a jednou stlačil fotoaparát a bylo hotovo,” vzpomíná Eva.

Historicky nejúspěšnější česká topmodelka a věhlasný fotograf si během řady let spolupráce rozuměli i lidsky. „Myslím si, že mě měl rád. Byla jsem přidrzlá a diktovala jsem si, kde a jak budeme fotit. Nabídl mi, že mě naučí fotit. Propásla jsem to, což mě mrzí,” říká Eva, která se velmi často objevuje před objektivem, ale i za ním. „Ráda fotím. Mám spoustu foťáků, každý rok si musím koupit nějaký nový,” prozrazuje Eva, která ale v zachycování druhých nevidí svou budoucnost. „Nikdy jsem o tom nepřemýšlela,” dodala Eva Herzigová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám