Hlavní obsah
Článek

Česká hudební scéna se může pochlubit řadou hvězd i hvězdiček, ale opravdových stálic má jen několik. Jednou z nich je Naďa Urbánková (†83) – okouzlující dáma s nádherným hlasem, jejíž nejslavnější hity jako Drahý můj, Závidím, Svatební průvod nebo Vilém peče housky patří právem do zlatého fondu naší populární hudby.

O výjimečnosti jejích pěveckých kvalit svědčí i pět Zlatých slavíků, které během kariéry nasbírala. Sympatická herečka v neděli slaví 80. narozeniny.

Udělala z vady přednost

Pro zpěvačku byly vždycky typické i její velké brýle. Kuriózní je, že zpočátku je vnímala jako nutné zlo, ale později na radu Jiřího Suchého (87) udělala z této „vady“ přednost a povýšila je na módní doplněk.

A je fakt, že je nikdo neuměl nosit tak jako ona. Za socialismu jí zajímavé modely vozil známý optik z veletrhů v zahraničí a za svůj život jich prý nasbírala téměř sto padesát.

Nejen zpěvačka, ale i herečka

Hudební úspěchy jsou v jejím případě spojeny s účinkováním v Divadle Semafor a později se skupinou Country Beat Jiřího Brabce. Naďa ale není jen skvělou zpěvačkou – se svým osobitým šarmem prorazila také ve filmu. Hrála například v Ostře sledovaných vlacích (1966), Skřiváncích na niti (1969) nebo v komedii Na samotě u lesa (1976), ve které byla v krátké tmavé paruce a bez brýlí téměř k nepoznání.

Hrůzný zážitek

Narodila se 30. června 1939 a v dětství prožila obrovské trauma – jako malou holčičku ji znásilnil vlastní otec. Ten krátce po incidentu zemřel a ona se prožitou hrůzu snažila celý život vytěsnit z hlavy.

Na přání své maminky pak vystudovala zdravotní školu. Vždycky ji to ale táhlo ke kumštu a nakonec uspěla. V roce 1959 získala angažmá v pardubickém divadle a pro Semafor ji o pět let později objevil režisér Ján Roháč (†48).

Tři neúspěšná manželství

Ještě v Pardubicích se seznámila se svým prvním mužem, hercem Karlem Urbánkem (88), manželství ale po nějaké době skončilo rozvodem. Podruhé se provdala za překladatele Jana Nemejovského (75), se kterým má dceru Janu Fabiánovou (40), dnes úspěšnou zpěvačku, herečku a módní návrhářku.

Třetí sňatek uzavřela s lékařem Josefem Havlíkem (86). Ani tento vztah ale nevyšel a navíc v něm přišla o veškerý majetek, takže jí zbyly nejen dluhy, ale i velké šrámy na těle a na duši.

Abrhám ji podváděl

Nadinou velkou láskou byl také herec Josef Abrhám (79). Seznámili se v roce 1968 při natáčení TV filmu Bahno. Vydrželi spolu osm let, ale Abrhám se k založení rodiny neměl a nakonec začal za jejími zády randit s Libuší Šafránkovou (66), o čemž zpěvačka neměla dlouho ani tušení.

Nakonec jí vše vyzvonila kadeřnice a zničená Urbánková mu tuto zradu nemohla dlouho odpustit.

Nehodila flintu do žita

Zpěvačka prodělala před deseti lety rakovinu prsu a přiznává, že na nemoc se přišlo náhodou. Neměla totiž žádné potíže a preventivní prohlídku si nadělila jen jako dárek k sedmdesátinám v domnění, že vše bude v pořádku. Nebylo.

Nicméně léčba byla úspěšná – Naďa Urbánková dala na rady lékařů a statečně zabojovala. „Pokud chcete žít, musíte se s tím poprat,“ řekla zpěvačka, ze které i přes všechny trable, jež jí osud nadělil, vyzařuje pořád pozitivní energie.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám