Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Děj notoricky známé komedie Tankový prapor (1991) asi netřeba blíže představovat. Volný sled epizod spojuje postava vojína Dannyho Smiřického, který v 50. letech minulého století absolvuje vojenskou službu, a jako městský intelektuál čelí buzeraci ze strany nevzdělaných komunistických politruků.

Dannyho ztvárnil herec Lukáš Vaculík (61) a jeho lásku – krásnou Janinku – Simona Chytrová (56).

Režisér nevydělal prakticky nic

Autor knižní předlohy Josef Škvorecký (†87) napsal sice Tankový prapor už v roce 1954, ale totalita jejímu vydání nepřála. Kniha tak vyšla poprvé až v roce 1971 jako vůbec první titul spisovatelova exilového nakladatelství ’68 Publishers.

Mezi českými čtenáři kolovaly její výtisky tajně a není divu, že po pádu železné opony byl zájem o její zfilmování enormní. Režie se ujal Vít Olmer (77), přičemž šlo také o první film, který po roce 1989 natočila soukromá společnost.

Mimochodem, Tankový prapor patří stále mezi komerčně nejúspěšnější porevoluční snímky – do kin se na něj přišly podívat více než dva milióny diváků a vydělal bezmála 26 miliónů korun.

Navzdory velké divácké úspěšnosti si ale režisér Olmer na moc peněz nepřišel. Podepsal totiž nevýhodnou smlouvu a inkasoval nakonec jen asi 7500 korun.

Měla Babinčáková svůj předobraz?

Při tvorbě svých postav se Škvorecký nechal inspirovat vlastní zkušeností - některé skutečně existovaly, jiné sestavoval z charakteristických vlastností několika různých osob. Další ale byly dílem jeho fantazie.

Do postavy Dannyho Smiřického vtělil Škvorecký sám sebe. Skutečné vzory měli také major Borovička, přezdívaný Malinkatý ďábel, nebo iniciativní poručík Hezký. Naproti tomu chlípná četařka Babinčáková je smyšlená.

„Rejža“ si pro jistotu sáhl

Babinčákovou ztvárnila Martina Adamcová (53), která prozradila, že se k této kultovní postavě dostala velkou náhodou. Jedna herečka prý roli odmítla, a tak se sama vypravila za asistentem režie, že by měla zájem.

Pak za ní přišel režisér Olmer s tím, že hledají ženu, která má opravdu velké poprsí. „Asi byste to mohla hrát, ale musím si sáhnout, abych měl jistotu,“ řekl jí tehdy. Adamcová mu to dovolila a on pak řekl, že je to v pořádku. A za pár minut už jí volali z produkce, že roli dostala.

Láska i napětí na place

Erotické scény mezi Dannym a Janinkou se točily v bytě na sídlišti. V takových chvílích bývá zvykem, že s herci zůstává na místě jen režisér a kameraman a ostatní jdou pryč. Jenže když se všechno natočilo, ozval se bouřlivý potlesk a pískot.

Filmaři totiž zapomněli, že na sídlištích si všichni vidí do oken a že se sousedé dívají. Během natáčení se představitelka Janinky a režisér Olmer sblížili. V roce premiéry se jim narodil syn Vítek a jsou spolu dodnes.

Vztahy mezi jednotlivými aktéry na place ale nebyly zdaleka tak harmonické. Vlastimil Zavřel (64), který hrál podporučíka Malinu, měl velké problémy s kolegou Vítězslavem Jandákem (71), jenž ztvárnil kapitána Matku. Jandák mu totiž během natáčení přebral přítelkyni.

Mandlová premiéru shodila

Slavnostní premiéry filmu se zúčastnila také Adina Mandlová (†81), která se krátce před tím vrátila z exilu. Prostořeká herečka pak ale řekla, že premiéra byl spíš binec. Pozván byl pochopitelně i autor knižní předlohy Josef Škvorecký, který před Palác kultury přiletěl spolu s manželkou Zdenou Salivarovou (85) starým ruským vrtulníkem.

Reklama

Další články

Načítám