Hlavní obsah
Článek

Tak to je opravdu úspěch. Režisérka Irena Pavlásková dokončuje film Pražské orgie podle stejnojmenné předlohy americké literární legendy, Philipa Rotha, jednoho z nejrespektovanějších světových spisovatelů. Je to poprvé v dějinách českého filmu, kdy český tvůrce osobně získal na film práva od takové literární veličiny, držitele Pulitzerovy ceny za beletrii a desítek dalších prestižních cen.

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do poloviny 70. let. Slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané alter ego Philipa Rotha – přijíždí do Prahy, aby zachránil a odvezl rukopis zakázané knihy. Díky hledání díla se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky a dekadentní orgie, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Výstřední spisovatelka, pro niž jsou sexuální dobrodružství formou vzpoury proti nesvobodnému způsobu života, jaký lidem vnutil totalitní režim.

Zuckermanova pražská návštěva, plná bizarních setkání s podivuhodným uskupením různorodých lidí, se brzy stane téměř dobrodružnou a nebezpečnou misí. Zuckerman si nakonec není jistý, kdo je přítel a kdo je provokatér a donašeč.  V ohrožení se ocitá nejen Zuckermanova svoboda, ale možná i jeho život.

„Vztah Olgy a Zuckermana je ve filmu klíčový,“ říká režisérka Irena Pavlásková. „Olga Zuckermana přitahuje a děsí zároveň. Je tak strašně otevřená a bez skrupulí, že ho přivádí do rozpaků, a současně ho fascinuje.“ dodává.

Pokud jde o obsazení, je skutečně mezinárodní. Nathana Zuckermana hraje v Pražských orgiích Jonas Chernick, velmi známý kanadský herec, scenárista a producent. Roli Olgy ztvární ve filmu ruská herečka Ksenia Rappoport. Rodačka z Petrohradu pravidelně hraje v zahraničních filmech. Byla nominována na Evropskou filmovou cenu za hlavní úlohu v dramatu Giuseppe Tornatoreho Neznámá, po boku Gérarda Depardieu si zahrála v životopisném snímku Rasputin.

Místo ale mají i čeští herci. Velkou roli režiséra Rudolfa Bolotky, toho času pracujícího v kotelně, ztvárňuje Pavel Kříž. Bolotka je Zuckermanovým průvodcem, vtáhne ho do světa nevázaných večírků, ale zároveň je ironickým glosátorem života v rozpadající se společnosti, kde kdekdo spí s kdekým a kdekdo udává kdekoho. Klára Issová a Jiří Havelka vytvářejí milenecký pár českých emigrantů, na jejichž popud přijede Zuckerman do Československa vyzvednout literární rukopis.

Dále ve filmu, který bude mít premiéru v říjnu, uvidíme Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského nebo Petra Vondráčka. A také Viktora Dvořáka a Jakuba Wehrenbergera v rolích známých českých spisovatelů-disidentů, inspirovaných Václavem Havlem a Ludvíkem Vaculíkem.

Spisovatel Philip Roth vycházel při psaní novely Pražské orgie z vlastních zážitků. Roth v 70. letech do Prahy jezdil a setkával se s českými zakázanými autory – Kunderou, Klímou, Vaculíkem a jinými. Rovněž se stýkal s českou komunitou v New Yorku, v 70.a 80. letech poskytoval podporu československým spisovatelům. V roce 1976 odmítla komunistická moc Rotha do Československa vpustit, vrátil se až v roce 1990. Philip Roth zemřel ve věku 85 let v březnu 2018.

Reklama

Další články

Načítám