Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nebývá pravidlem, že se z dětské filmové hvězdy stane úspěšný herec i v dospělosti. Stačí připomenout talentovaného Tomáše Holého (†21), Žanetu Fuchsovou (47) či Jarku Schallerovou (63) - všichni tito dětští herci měli našlápnuto k jisté kariéře, ale osud jim nakonec rozdal jiné karty. Světlou výjimkou byl Vladimír Dlouhý, který na filmovém plátně poprvé zazářil v necelých dvanácti letech.

Diváky si získal jako statečný chlapec Adam

Pomocná režisérka Milada Mikešová, která hledala představitele hlavní dětské role do dramatu „Už zase skáču přes kaluže“ (1970), měla při výběru mimořádně šťastnou ruku. V jedné ze základních škol objevila Vladimíra Dlouhého a ten pak ve filmu ztvárnil velmi přesvědčivě malého chlapce, který po těžké obrně překonává silou vůle všechny překážky a nakonec začne znovu jezdit i na koni.

Skvěle natočený film bral diváky u srdce a líbil se také v zahraničí, kde získal řadu cen. Ocenil ho rovněž autor literární předlohy, australský spisovatel Alan Marshall (†81). Není divu, že po takovém úspěchu se talentovanému představiteli hlavní dětské role otevřely dveře filmových ateliérů dokořán.

Hrál i s bratrem Michalem

Vladimír Dlouhý, který se narodil 10. června 1958 v Praze, bral ale filmování jen jako koníčka. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec, ale protože ho nevzali na průmyslovku, šel se učit na zedníka. Špachtli a fanku nakonec přece jen odložil a na popud režiséra Petra Schulhoffa (†63) vystudoval Státní konzervatoř v Praze.

Jeho profesionální herecká dráha čítá desítky divadelních postav, exceloval mj. v Camusově Caligulovi či v Shakespearově Macbethovi. Diváci se s ním mohli setkat i po boku jeho o deset let mladšího bratra Michala (50).

V pražském divadle Kalich spolu vystupovali ve hře Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství, která byla pro oba sourozence takřka sólovou příležitostí. Vladimír Dlouhý má na kontě rovněž množství filmových a televizních postav, připomeňme alespoň populární seriál Arabela (1980), pohádku S čerty nejsou žerty (1984) a z polistopadové éry pak filmy Bumerang (1996), Knoflíkáři (1998), Non Plus Ultras (2004) nebo Hlídač č. 47 (2008).

Zůstaly po něm tři děti

Pohledný sympaťák s uhrančivým pohledem přitahoval ženy jako magnet. Oženil se dvakrát, nejdříve se spolupracovnicí prezidenta Václava Havla Gabrielou Heřmanovou, se kterou měl dceru Danielu (21). Pak si vzal kolegyni Petru Jungmanovou, která mu porodila dvojčata Jana a Jiřího (12).

Marný boj s vnitřními démony

Všichni, kdo Dlouhého poznali osobně, se shodují, že měl herecké nadání od pánaboha. Na jevišti nehrál, on prostě „existoval“. „Stále jsem mu říkala: Mirečku, kdyby ses narodil ve Francii nebo v Americe, je z tebe světová hvězda,“ řekla o něm například spolužačka Zlata Adamovská (60).

Bohužel, podobně jako řada mimořádně talentovaných lidí i Vladimír utápěl své vnitřní běsy v alkoholu. Kolegyně Jana Nagyová (60), která s ním hrála v Arabele, prozradila, že hodně pil už v době, kdy seriál natáčeli - a to mu bylo necelých dvacet let. Jeho životospráva byla prý doslova sebevražedná, jen cigarety a alkohol.

„Mám rád hlučnou samotu, texty se učím v kavárnách a restauracích,“ prohlásil Dlouhý v jednom z mála rozhovorů, které poskytl. Není divu, že se časem přihlásily potíže se žaludkem. Jenže Dlouhý ani po operaci nedbal na doporučení lékařů a dál se stravoval po svém. Nakonec se přidala rakovina slinivky a 20. června 2010 herec svůj boj se zákeřnou nemocí prohrál.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám