Hlavní obsah
Článek

Loni 5. listopadu uplynulo 40 let od chvíle, kdy Československá televize uvedla první díl legendární Nemocnice na kraji města. První série, která měla 13 epizod, diváky zavedla do atraktivního nemocničního prostředí a seznámila je s pestrými osudy lékařů, sestřiček i pacientů. Šlo o naprostý fenomén, který u nás dokázal přitáhnout k obrazovkám neuvěřitelných devět miliónů diváků.

Seriál slavil úspěch i za hranicemi Československa, mj. v NDR, na Kubě, v Jugoslávii či ve Finsku. Nevysílal se ale v Sovětském svazu, a to z docela kuriózního důvodu – prý by tam nikdo nevěřil, že taková nemocnice vůbec existuje. Nejúspěšnější seriál z pera Jaroslava Dietla (†56) neztrácí své diváky ani po letech, a je proto pravidelně reprízován.

Abrhám strčil do kapsy i Clooneyho

Seriál zaujal také producenty ze SRN a hamburská televize objednala dotáčku dalších sedmi dílů, které vznikly v roce 1981. Německá média Nemocnici později označila za matku evropských nemocničních seriálů – byla totiž první svého druhu.

Vznikla také mnohem dřív než americký seriál Pohotovost (1994), který odstartoval hvězdnou kariéru George Clooneyho (58). „Josef Abrhám byl lamačem srdcí v bílém plášti už dlouho před Georgem Clooneym,“ napsali například v německém listu Süddeutsche Zeitung.

Doktor Štrosmajer existoval

Seriál zaznamenal fenomenální úspěch nejen kvůli atraktivitě lékařského prostředí. Scenáristovi Jaroslavu Dietlovi se v něm totiž podařilo vytvořit výrazné a přesvědčivé typy postav, se kterými se setkali všichni pacienti. Dietl odjel před natáčením seriálu na zkušenou do mostecké nemocnice. A právě na zdejší chodbě potkal Štrosmajerův předobraz - výborného operatéra, který pro ostřejší slovo nešel nikdy daleko. Miloš Kopecký (†73) pak tuto postavu dotáhl k naprosté dokonalosti.

Nečekaná smrt na place

Jak známo, roli primáře Sovy psal Dietl na tělo Karlu Högerovi (†67). Jenže ten krátce po zahájení natáčení zemřel na infarkt. Volba nakonec padla na slovenského herce Ladislava Chudíka (†91), jehož výkon byl tak přesvědčivý, že ho po odvysílání seriálu lidé zastavovali na ulici a žádali od něj lékařské rady.

Nastoupit do rozjetého vlaku bylo přitom pro Chudíka velmi náročné – musel se rychle naučit texty v češtině a obrovsky se soustředit, protože se točily dlouhé scény bez možnosti střihu. Zesnulého Karla Högera přesto v seriálu můžete spatřit také. Jde o slavný poslední záběr z třináctého dílu, kdy Sova odjíždí v autě. Není vidět, že vůz řídí Höger, a tak ho tam režisér Jaroslav Dudek (†68) z piety ponechal.

Proč Alžbětu nehrála Šafránková

Do role doktorky Alžběty Čeňkové se původně počítalo s Libuší Šafránkovou (†68). Jenže ta otěhotněla, a tak nastupující ortopedku ztvárnila Eliška Balzerová (74). Výraznou postavou seriálu je i nemluvná sestřička Ina, kterou skvěle vystřihla Andrea Čunderlíková (67), ačkoli ji zpočátku hrát nechtěla. Puťka totiž vůbec neodpovídá jejímu živelnému temperamentu.

Kde se vzala „kráva nebeská“

Seriál je také prošpikován řadou hlášek. Kultovní: „Vy krááávo nebeská“, kterou doktor Štrosmajer adresuje zpupné zelinářce Dobiášové v podání Stelly Zázvorkové (†83), vymysleli oba protagonisté přímo na place, protože dialog se jim zdál neúplný. Režiséra Dudka to nejdřív šokovalo, ale repliku nakonec ve scéně ponechal.

Reklama

Další články

Načítám