Hlavní obsah
Článek

Hvězdy se zahalily do pampelišek, aby pomohly pacientům s vážnou nemocí ALS. Herečka Patricie Pagáčová (35) si nasadila krásný květinový věneček, Jana Plodková (42) se procházela po kvetoucí zahradě, herečka Kateřina Sedláková (37) si zamotala květy do vlasů, zpěváci Peter Pecha a Thom Artway si za klobouk zasunuli květinu a Linda Bartošová se kochala kyticí pampelišek na stole. To vše kvůli focení kalendáře, který usnadní život pacientům s touto vážnou nemocí.

Ač je pampeliška veselou květinou, její propojení s pacienty trpící ALS skrývá smutné poselství. „Pampeliška symbolizuje problematiku odcházení dechu našich pacientů - nemoc končí udušením téměř v 99 % případů,“ říká ředitelka spolku ALSA Eva Baborová. Stejně jako pampeliška přichází postupně o své chmýří, tak ztrácejí pacienti kontrolu nad svým vlastním tělem. Zkušenost s touto krutou nemocí má Kateřina Sedláková.

“Rozhodla jsem se podpořit ALSA z. s. a stát se tváří kalendáře, protože ALS podlehl před necelými třemi lety můj nevlastni otec, a tudíž vím, čím si procházejí nejbližší pacientů a že každá, byť sebemenší pomoc má smysl,“ říká snoubenka Petera Pechy (34).

Plíživá nemoc nenechala chladnou ani herečku Patricii Pagáčovou: „Upřímně je pro mě ALS jedno z nejhorších onemocnění vůbec. Ta absolutní bezmoc, kdy je člověk uvězněn ve vlastním těle, musí být strašná. Proto jsem ráda, že existuje ALSA z. s., která jako jediná v republice pomáhá právě těmto pacientům. Pro mě je spolupráce s nimi naprostou samozřejmostí,“ vysvětluje Patricie.

S organizací ALSA dlouhodobě spolupracuje i Jana Plodková. „Přináší mi to radost. Jednak jsou vidět výsledky veřejné podpory pacientů, jejichž osud je nemocí bohužel dán nemocí a nejde ho změnit, a jednak každé setkání s pacienty a se ženami, které za organizací stojí, je obohacující,“ říká s tím, že se jí líbí být součástí celého projektu.

Již potřetí se focení ujala fotografka Tereza z Davle, která své tradiční černobílé fotografie doplní o barevný prvek pampelišek.

První část focení mají už někteří za sebou, a i když bude kalendář velkým překvapením, jsou zatím k nahlédnutí alespoň exkluzivní fotky ze zákulisí focení. Další série je v plánu již brzy a kalendář bude pokřtěn na Benefičním koncertě 3. 10. 2019 v Pražské křižovatce.

Výtěžek z kalendáře je věnován na podporu pacientů s ALS. „Peníze z kalendáře budou použity na rekondiční pobyt a také na asistenční služby pro naše pacienty. Naším největším snem je pak zřídit specializované centrum,“ dodala Eva Baborová.

Která kráska se vám ozdobená pampeliškami líbí nejvíc?
Patricie Solaříková
64,7 %
Jana Plodková
8 %
Kateřina Sedláková
15,6 %
Linda Bartošová
11,7 %
Celkem hlasovalo 275 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám