Hlavní obsah
Článek

Legendární český destilát s kořeny v 16. století je jedním z klenotů Palírny U Zeleného stromu.

Podobně jako whisky získává své charakteristické vlastnosti díky zrání v dubových sudech. Odtud také označení zrající žitný destilát.

Její výroba začíná pečlivým výběrem surovin. Základ tvoří kvalitní žitný destilát, který se uloží celkem na čtyři roky do dubových sudů ve sklepení palírny v Prostějově. V originální receptuře dochází k unikátnímu dvojímu zrání. Znamená to, že žitný destilát zraje nejprve tři roky v dubových sudech a teprve poslední rok zraje v jiných typech sudu, které jsou menší a jsou z amerického dubu. Originální receptura Staré žitné myslivecké se v současnosti střeží jako korunovační klenoty a její přesné složení znají pouze majitel, ředitel a vrchní palírník.

Věděli jste, že proto, aby mohlo být tajemství receptury předáno dalším generacím, nesmějí tito tři lidé nikdy cestovat společně?

Foto: Palírna U Zeleného stromu a.s.
staramyslivecka.cz

V Palírně U Zeleného stromu používají největší sudy u nás

Právě velikost sudů i délka zrání umožňují dokonalé prolnutí jednotlivých chuťových složek.

Dřevo dodává nápoji jantarově zlatou barvu a zemité aroma typické pro Starou žitnou mysliveckou. V její chuti se promítá jemným vanilkovým nádechem s ovocnými tóny.

Nová lahev ukazuje whiskový charakter nápoje

Díky novému designu s průhledným sklem můžete hned na první pohled vidět zářivou whiskovou barvu ušlechtilého žitného destilátu. Čirá lahev odkazuje i na pětisetletou historii Palírny U Zeleného stromu. Je na ní vidět v reliéfu datum založení, znak Palírny a také český erb Viléma z Pernštejna, který v roce 1518 udělil původnímu domu U Zeleného stromu právo várečné a započal tak tradici úspěšné firmy.

Pro zvláštní příležitosti k oslavám vyzrál k dokonalosti Single Barrel

K získání zcela unikátní chuti slouží dlouhé zrání v jednom konkrétním sudu, který má obvykle objem 250 litrů. V případě doslova sběratelské limitované edice Stará žitná myslivecká Single Barrel zraje destilát osm let a poté se ručně stáčí do lahví, kde se každá jednotlivá lahev ručně čísluje. Tím získává tato specialita velkou sběratelskou hodnotu, protože z jednoho sudu se stočí pouze 280 kusů. „Naše společnost podporuje humanitární aktivity a nadační fondy a přes dražby prvních stočených lahví ze dne 4.7.2018 (den dovršení 500 let od založení Palírny) se podařilo vybrat přes 200 000,- Kč“, řekl Boris Rajdl, manažer značky.

Další články

Načítám