Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Není tajemstvím, že herečka Marcia Cross (57), kterou známe ze seriálů Melrose Place a Zoufalé manželky, bojovala s rakovinou konečníku. Před rokem a půl děsivou diagnózu odhalila preventivní prohlídka u gynekologa.

Marcia však není jediná, kdo se v jejich rodině musel poprat se zákeřnou nemocí. Jejímu manželovi Tomovi Mahoneymu byla v roce 2009 diagnostikovaná rakovina hrtanu.

Oba manželé jsou dnes naštěstí v pořádku a herečka o své nemoci často veřejně hovoří, aby rozšířila povědomí. Apeluje tak především na ženy, aby nepodceňovaly prevenci.

Ke svému překvapení Cross dokonce zjistila, že její rakovina mohla mít spojitost s rakovinou jejího muže, a to přes stejný typ HPV neboli lidského papilomaviru. Ten se může přenášet pohlavním stykem, a právě ten se u žen také může rozvinout v rakovinu. Naštěstí se proti virům v dnešní době už dá očkovat, a vakcinaci také herečka sama plánuje pro své dcery.

„Je jim 12. Ještě to nevědí, ale na konci školního roku je čeká první očkování,“ svěřila Cross v rozhovoru pro CBS This Morning.

Herečka také doufá, že díky ní nebude téma rakoviny konečníku tolik tabuizované. „Vím, že existují lidé, kteří se za to stydí. Máte rakovinu, nemusíte se za to ještě stydět jenom proto, že se usadila ve vašem konečníku. Myslím to vážně, už tak je toho na vás dost,“ zdůraznila své důvody pro šíření povědomí.

Od ukončení chemoterapie se herečka podle vlastních slov opět cítí normálně. Upozornila ale, že to nikdy nebude brát jako samozřejmost. „Je skvělé, co mé tělo dokázalo. Jsem velmi vděčná,“ doplnila.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám