Hlavní obsah
Článek

Alespoň jeden film z trilogie Slunce, seno… viděl díky četným reprízám snad každý divák v Česku. A je třeba říct, že režisérovi Zdeňku Troškovi (70) se zejména v prvním snímku Slunce, seno, jahody (1983) podařilo popsat tehdejší život na české vsi opravdu výstižně, a navíc s velkou humornou nadsázkou.

Snad každá obec u nás měla (a dosud má) svou „Kelišku“ i doprovodný sbor drben a nechybí v ní ani další figurky jako pan farář, hospodský či zamilovaný pár, kterému osud klade do cesty nejrůznější překážky. O komediální sérii toho bylo napsáno víc než dost, my se teď zkusíme vrátit k některým zajímavostem, o kterých jste možná nevěděli.

Jak se jmenoval Škopek křestním jménem?

Hlavní dívčí roli Blaženy Škopkové svěřil režisér tehdy teprve 16leté Veronice Kánské (52). Její úhlavní rivalku Milunu ztvárnila Petra Pyšová (51), která byla dokonce o rok mladší. Obě slečny se moc nemusely ani v reálu, Veronika Kánská později zavzpomínala, že si během natáčení nejlépe rozuměla Jaroslavou Kretschmerovou (Evík) a s Kateřinou Lojdovou (Tejfarka). Představitel Venci Konopníka Broněk Černý (58) se na natáčení dostal velkou náhodou. Přišel se podívat na konkurz a padl režisérovi do oka.

Helena Růžičková (†67), která hrála matku Škopkovou, si svého filmového manžela vybrala sama – chtěla, aby ho ztvárnil zlínský herec Stanislav Tříska (†63). Jedná se také o jediný film série, ve kterém zaznělo Škopkovo křestní jméno – Vladimír. Škopková ho vykřikla ve chvíli, kdy se s babičkou dohadovala kvůli hov*u v ruce. Ovšem jaké bylo Škopkovo povolání, jsme se nedozvěděli ani v jednom ze tří dílů. Troška až v roce 2016 v jednom online rozhovoru prozradil, že si ho vždycky představoval jako traktoristu.

Proč se ve dvojce neobjevil Šimon Plánička?  

I ve druhém díle Slunce, seno a pár facek (1989) se měl objevit Šimon Plánička, kterého ztvárnil Pavel Kikinčuk (59). Jenže ten se na natáčení nedostavil – údajně proto, že se špatně domluvil s produkcí a prošvihl termín natáčení. Nastal i problém s „původní“ babičkou v posteli – její představitelka Erna Červená (†85) mezitím zemřela. Nakonec ji nahradila Valerie Kaplanová (†81), známá z role průvodkyně v Muzeu peří ve filmu Jára Cimrman, ležící, spící (1983).

Také roli doktora Káji Kroupy měl původně hrát Oldřich Kaiser (64), jenže těsně před začátkem natáčení se režisér Troška rozhodl obsadit neherce Josefa Stárka (†48), který dělal číšníka v pražské restauraci U Petra Voka. A věděli jste, že závěrečná fackovací scéna se točila 16x, celkem 4 dny? Hercům a komparsistům se do ní zpočátku moc nechtělo, ale kořalka na place dokázala divy.

Do Itálie s falešnými dolary

Třetí a závěrečný díl trilogie Slunce, seno, erotika (1991) vznikl už po revoluci a odehrával se zčásti i v Itálii. Tam ale štáb točil načerno. Na vyřizování formalit nebyly tenkrát peníze, a tak to Troška prostě riskl. Naštěstí se na nic nepřišlo. Problém s policií ale přece jen nastal.

Valerie Kaplanová, která do Itálie nejela kvůli vysokému věku, dala kolegům na přilepšenou 20 kanadských dolarů. Když je šli vyměnit, zjistilo se, že jsou falešné. Naštěstí se vše podařilo vysvětlit a nikdo nebyl popotahován.

V Itálii se ale točily jen exteriéry, všechny „italské“ interiéry se točily u nás. Vzorný kravín třeba ve škole v přírodě ve Volyni a scéna v hotelovém pokoji, kde pokojská ukazuje, jak správně zalehnout do postele, v pražském hotelu Evropa. Kavárna v Itálii se natáčela ve Strakonicích a dary moře jedli v atriu Mezinárodní organizace novinářů v Praze na Bílé Hoře.

Na čtvrtý díl nedošlo

V plánu byla ještě „čtyřka“ – Slunce, seno, ufoni. Než se ale na natáčení podařilo sehnat peníze, zemřelo několik představitelů hlavních postav, bez nichž by nemělo pokračování smysl. Jihočeské Hoštice, kde se všechny příběhy odehrávají, proslavil také zpěvák Michal Tučný (†48), který si tu koupil chalupu a je pochován na místním hřbitově.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám