Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Hromadná sebevražda, nebo nehoda? Jiří Šlitr (†45) našel smrt po boku mladé milenky (†18)

Geniální hudebník, malíř a komik dokonale klamal tělem. Na jevišti působil jako nesmělý a nechápavý naiva s buřinkou a diváci se domnívali, že je takový i v reálném životě. Opak byl ale pravdou. Jiří Šlitr byl velký bonviván – potrpěl si na luxusní obleky, řídil rychlé BMW a lyžovat jezdil do Alp, což u nás tehdy nebylo obvyklé.

Byl také vyhlášeným sukničkářem a jeho vztahy by vydaly na pořádně pikantní román. On se ale vázat nechtěl a o svém soukromí se nikdy nešířil. A proto až do jeho smrti nikdo nevěděl, že s jednou z milenek měl dceru Dominiku a s jinou zase syna Petra.

Osudové setkání se Suchým

Přezdívku „Doktor klavír“ mu vymyslel Miroslav Horníček (†84). Jiří Šlitr, který se narodil 15. února 1924, doktorem skutečně byl – na otcovo přání vystudoval práva. Po promoci mu ale diplom odevzdal s tím, že se chce živit hudbou. Měl pro to všechny předpoklady, už odmalička hrál na klavír a skládal písně. Když ho Horníček seznámil s Jiřím Suchým (87), netušil, jak osudové toto setkání bude.

Šlitr a Suchý spolu s muzikantem Ferdinandem Havlíkem (†85) přivedli v roce 1959 na svět ojedinělý kulturní fenomén – divadlo Semafor, které významně poznamenalo naši uměleckou scénu a svou specifickou atmosférou ovlivnilo i vývoj dalších malých divadel. Drtivá většina písní Suchého a Šlitra ze zlaté éry Semaforu, ať už je to Pramínek vlasů, Ach, ta láska nebeská, Včera neděle byla, Krajina posedlá tmou nebo Purpura, zlidověla a lidé si je dodnes rádi zpívají.

Publikum milovalo jeho prkenný projev

Herecky se Šlitr prosadil poprvé až v roce 1962 v představení Jonáš a tingltangl. Suchý tehdy přesunul premiéru inscenace do Zlína, protože se obával reakce publika na kolegův toporný herecký projev. Jenže Šlitrovy repliky odříkávané od klavíru podivně vysoko postaveným hlasem a s naprosto nezaměnitelnou dikcí přijali diváci s nadšením.

A podobné to bylo i se Šlitrovým zpěvem. Suchý podle svých slov pochopil, že bude muset hodně přidat, aby partnerovi stačil. Šlitr byl kromě toho i vynikajícím kreslířem, karikaturistou, ilustrátorem a scénografem. A ve všech oborech, v nichž vynikal, byl samouk. „Jsem takový geniální univerzální diletant,“ říkal o sobě.

Tragická smrt je obestřena spekulacemi

Kolem Šlitra se vždycky točilo velké množství žen a on sám si užíval zejména přízně mladých slečen. Nejdéle trval jeho vztah s konferenciérkou a překladatelkou Sylvou Daníčkovou (84) – jedenáct let se opakovaně rozcházeli a zase smiřovali.

Ke konci života randil s mladičkou semaforskou fanynkou Jitkou Maxovou (†18), v jejímž náručí našel 26. prosince 1969 smrt. Ten den pozval své známé na oběd, z něhož se vytratil s tím, že si jen venku něco zařídí a za hodinku bude zpátky. Jenže se nevracel, a tak ho hosté začali hledat.

Po čase našli jeho auto zaparkované na Václavském náměstí, v jehož blízkosti měl ateliér, a v něm pak objevili Šlitra i s jeho mladou milenkou – oba už ale mrtvé. Otrávili se svítiplynem, který unikal z kamen, jimiž si přitápěli. Spekulovalo se, že Maxová Šlitra uspala a otrávila a pak spáchala sebevraždu, protože se s ní chtěl rozejít. Podle policie šlo ale o nehodu, kterou způsobila technická závada na topení. Nicméně pochybnosti o příčině Šlitrovy smrti přetrvávají dodnes.

Reklama

Další články

Načítám