Hlavní obsah
Článek

Ačkoli bývalo baštou katolické církve, je Španělsko v posledních letech průkopníkem v propagaci rovných práv a příležitostí homosexuálů. Gayové a lesbičky dnes mohou vstupovat do manželství a adoptovat děti. Španělé ale myslí také na starší homosexuály a letos na podzim pro ně otevřeli první domov důchodců.

Mezi seniory je totiž tolerantních jedinců stále málo. Zažili totiž fašistického generála Franka, který homosexuály potíral. Zákon kriminalizující homosexuální chování byl zrušen až 26. prosince 1979.

Luxusní domov důchodců pro gaye a lesbičky má 115 bytů, tělocvičnu, bazén, kurzy jógy, Tai Chi a vlastní restauraci. Bydlet v něm mohou i heterosexuálové, musejí mít ale rádi homosexuály.

„Chceme zajistit, aby staří lidé, kteří jsou homosexuální, mohli žít své životy svobodně, důstojně a mezi podobnými lidmi,“ tvrdí Federico Armenteros z Nadace 26. prosince, která penzionát pro seniory zřídila.

Příští rok hodlají první gay, lesbickou a bisexuální vesničku pro seniory otevřít také v Austrálii. Má ji tvořit 120 bytových jednotek a bude stát v Ballanu ve státě Victoria.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám