Hlavní obsah
Článek

Pětadvacátého května oslaví sedmdesátiny, ale věk by Elišce Balzerové (74) nikdo nehádal. Se svým šarmem a elegancí strčí hravě do kapsy i o generaci mladší ženy. Oblíbenou herečku přivedla k zájmu o divadlo její maminka, která nadšeně ochotničila. Ale zjevně s tím neměla velký problém. Balzerová na sebe totiž kdysi prozradila, že sama byla od přírody „kašpárek“ – už jako dítě organizovala představení pro kamarády a sousedy a neměla sebemenší problém s trémou.

Vyrůstala v Moravských Budějovicích a ve čtrnácti letech vyrazila do Třebíče, kde přesvědčila jednoho z herců v místním divadle, aby ji připravil na přijímačky na konzervatoř. Po jejím absolvování vystudovala JAMU v Brně a první angažmá ji přivedlo do Českých Budějovic. V roce 1977 přešla do pražského Divadla na Vinohradech a později stála u znovuobnovení pražského Divadla Na Fidlovačce, na jehož scéně strávila dvacet let.

Osudová MUDr. Alžběta Čeňková

Ve filmech dostává Eliška Balzerová role výrazných svobodomyslných žen, které se s životem moc nepárají. Televizní diváci ji mají ale navždy spojenou s postavou doktorky Alžběty Čeňkové ze slavného seriálu Nemocnice na kraji města, jehož první řada byla natočena v roce 1977. Diváci jej mohou v repríze sledovat na České televizi.

Herečka jako jedna z několika mála postav prošla všemi jeho řadami – na počátku seriálu nastoupila na borskou ortopedii jako absolventka lékařské fakulty a během let se vypracovala až na primářský post.

Milionové plenky? Děkuji, nechci

Balzerová byla díky Nemocnici svého času mimořádně populární i v zahraničí. Ještě za totality dostala nabídku z Německa, aby si zahrála v reklamě na dětské plenky. Kdyby kývla, byla by odměněna sedmimístnou finanční částkou. Herečka ale po zralé úvaze došla k názoru, že jí to za ty peníze nestojí - neuměla si představit, že lidé ji jeden večer uvidí jako doktorku Čeňkovou a druhý den budou koukat, jak na obrazovce přebaluje dítě.

Co kdyby Alžběta emigrovala?

Když se v roce 2003 začalo točit pokračování Nemocnice, k postavě MUDr. Čeňkové se jí nejdřív vracet nechtělo. Sama navrhla několik variant, jak mohla její postava v mezidobí zmizet ze scény - například emigrovat. Anebo si vzít dávného milého, hokejistu Přemysla Rezka, který získal angažmá v NHL. Nakonec ale k radosti všech diváků nabídku přijala a dnes je za tuto zkušenost ráda.

Osud své hrdinky nesdílí

Naproti tomu divadelní diváci mají Elišku Balzerovou spojenou už bezmála 16 let především s laskavou komedií Můj báječný rozvod. Když české nastudování hry viděla její irská autorka Geraldine Aron, nešetřila na hereččinu adresu slovy chvály. Aby ne, vždyť Balzerová, která se na jevišti objeví ve všech osmnácti rolích, zde předvádí naplno své pravé já. Do každé postavy se vrhá s obrovským nasazením a dokáže bleskově střídat nálady i situace.

Osud své divadelní hrdinky, která ne vlastní vinou zůstane sama, ale herečka naštěstí nesdílí. Vede velmi spořádaný rodinný život - od roku 1974 je provdaná za produkčního Jana Balzera (77). Má s ním syna Jana (*1976), který je farmaceutem, a dceru Adélu (*1983), která vystudovala dramaturgii na DAMU.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám