Hlavní obsah
Článek

Česká kinematografie si od roku 1966 hýčkala velmi pohledný herecký objev, který to mohl dotáhnout hodně daleko nejen díky hezké tvářičce, ale i nespornému talentu a cílevědomosti.

Šíře zájmů Jany Novákové (*25. září 1948 v Praze) byla obdivuhodná. Od dětství chodila na gymnastiku a na balet, jezdila na vodních lyžích, hrála dobře tenis i golf a trénovala jezdectví v Chuchli. Psala také verše – jejím básnickým mentorem byl dokonce slavný autor František Hrubín. Krásná plavovláska chtěla být sice původně lékařkou, ale přátelé jí doporučili, aby se přihlásila na kurz pro manekýny.

Dokončila ho v necelých 18 letech a okamžitě o ni projevili zájem módní tvůrci a fotografové. Zúčastnila se soutěže Miss Film 66, ve které skončila druhá, a v prosinci 1966 si ji švédské velvyslanectví v Praze zvolilo za patronku svého tradičního svátku svaté Lucie. Zcela pochopitelně se dostala také do hledáčku filmařů. Před kamerou se objevila poprvé jako 17letá ve filmu O slavnosti a hostech.

Dobře jí šly role elegantních Angličanek

První velkou roli dostala ve slavné parodii Fantom z Morrisvillu (1966). Na castingu se tehdy sešlo přibližně 400 dívek. Do nejužšího výběru se nakonec spolu s Novákovou dostaly zkušenější Olga Schoberová (76), Jitka Zelenohorská (72), Jana Drbohlavová (78) a Zuzana Burianová (71). Režisér Bořivoj Zeman (†79) si ale nakonec vybral neokoukanou Janu Novákovou, protože nejlépe splňovala jeho představy o noblesní Angličance z vyšší společnosti z 20. let minulého století.

Jana zřejmě ctila Stanislavského metodu, která po hercích vyžadovala hluboké psychologické porozumění postavy, již měli ztvárnit. Sehnala si anglickou literaturu a pečlivě studovala zvyky a chování lidí v Anglii té doby. V roli Mabel doslova excelovala a rozhodně nijak nezaostala za svými hvězdnými kolegy Oldřichem Novým (†83) a Květou Fialovou (†88). Však jí také Vlasta Fabianová (†78) doporučila, ať se přihlásí na DAMU. Další velkou příležitost dostala Nováková ve válečném dramatu Nebeští jezdci (1968). I v něm ztvárnila Angličanku, tentokrát příslušnici WAAF (Ženské pomocné letecké sbory) Patricii, a opět podala strhující výkon.

Vztah s výrazně starším Němcem jí štěstí nepřinesl

Jenže mladičká Jana Nováková měla ambice prorazit herecky i v zahraničí a myslela, že jí k tomu dopomůže sňatek s bohatým cizincem. Během natáčení koprodukčního amerického filmu Lyžařská horečka se v Tatrách seznámila s bohatým o 45 let starším Němcem Eugenem Gruberem (†65), za kterého se záhy provdala, a odstěhovala se za ním do Mnichova.

Imponovaly jí nejen jeho peníze, ale i kontakty ve filmovém průmyslu. Udělala ale osudovou chybu. Zpočátku si sice užívala luxusu a točila i v Německu, jenže v manželství šťastná nebyla – Gruber na ni chorobně žárlil. Když točila Nebeské jezdce, byla už vdaná, a on si tehdy dokonce vymínil, že bude přítomen u natáčení postelových scén. Do Prahy na premiéru snímku ji už ale nepustil.

Manželství skončilo vraždou a sebevraždou

Napětí v nerovném vztahu se stupňovalo. Na konci roku 1968 se Nováková během natáčení filmu Lysistrata zamilovala do vrstevníka a začala pomýšlet na rozvod. Při jedné noční hádce 4. prosince 1968 Gruber dostal takový záchvat zuřivosti, že ji začal škrtit a pak na ni čtyřikrát vystřelil z pistole. Zbraň nakonec obrátil i proti sobě. Kdyby k tomuto hrůznému činu nedošlo, z Jany Novákové, jejímiž vzory byly Audrey Hepburn (†63) a Kim Novak (86), mohla být dnes velká, možná i mezinárodní hvězda. Osud jí ale dopřál jen krátký čas.

Reklama

Další články

Načítám