Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sestřička Ina ze seriálu Nemocnice na kraji města (1977) se stala ztělesněním snu mnoha mužů – byla krásná, mladá, měla dlouhé vlasy, v práci byla obětavá a mluvila jen, když byla tázána. Do jiného stavu přišla hned na první pokus a během těhotenství otce očekávaného dítěte neobtěžovala. Zkrátka anděl.

Temperament zdědila po slovenském otci

Tato role byla ale hereččinu skutečnému naturelu na hony vzdálená. „Nejdřív jsem ji vůbec neměla ráda, musela jsem si zvykat,“ přiznala Andrea Čunderlíková v jednom rozhlasovém interview. Ona sama je totiž ve skutečnosti hodně temperamentní, a rozhodně není nemluvná – je zkrátka typ „co na srdci, to na jazyku“. Herečka, která 6. května slaví 67. narozeniny, svou živelnost zdědila nejspíš po svém otci, který byl Slovák. Zemřel ale, když jí bylo pouhých šest let, a tak vyrůstala jen s matkou a dvěma sourozenci.

Kuriózní důvod, proč ji nevzali na DAMU

Před kamerou se poprvé objevila už jako 12letá ve filmu Vysoká zeď (1964). O tři roky později přišla první hlavní role v dramatu Pět holek na krku, kde její postava Nataša řešila problémové vztahy se spolužačkami. Ona sama po uvedení snímku do kin s překvapením zjistila, že popularita má nejen svůj líc, ale i rub. Spolužačky ve škole jí totiž úspěch záviděly a začaly se k ní chovat stejně nepřátelsky jako ty filmové. Krásná a talentovaná Andrea po škole nezamířila na konzervatoř, ale poslechla svou matku, která v herectví neviděla žádnou perspektivu. Šla na střední ekonomickou školu, kterou dokončila v roce 1970. Po maturitě se hlásila na DAMU, ale nevzali ji – prý pro „nedostatek talentu“.

Rozhořčené divačky ji nemohly ani cítit

Nicméně i bez herecké průpravy točila filmy a pak přišla nabídka na její nejslavnější roli - již zmíněnou sestřičku Inu v seriálu Nemocnice na kraji města. Jistě si vybavíte, že její postava udržovala románek s ženatým doktorem Blažejem, kterého ztvárnil Josef Abrhám (79). Zajímavé je, že Inu měla původně hrát Abrhámova skutečná životní partnerka Libuše Šafránková (65). Jenže ta z projektu nakonec odstoupila kvůli mateřským povinnostem.

Nemocnice měla obrovský úspěch a mužští diváci byli z Iny celí pryč. Zato ženy ji nesnášely a posílaly do Čs. televize pobouřené dopisy. A na ulici nebo v obchodech ji tyto samozvané „strážkyně morálky“ div nepranýřovaly.

Pavel Bobek ostrouhal

Svou první velkou lásku prožila Andrea v polovině 70. let. Déle než rok chodila s o 15 let starším zpěvákem Pavlem Bobkem (†76) a oba se hluboce milovali. Jenže Bobek se do žádných závazků nehrnul, takže když se na scéně objevil bývalý kytarista skupiny Olympic Ladislav Klein (74), opustila ho. Po krátké známosti se v roce 1978 za Kleina provdala a v tom samém roce mu porodila dceru Sandru (40). Pavel Bobek prý hořce litoval, že se včas nerozhoupal k činu – rozchod s dlouhovlasou kráskou mu na dlouhou dobu zlomil srdce.

Nakonec se rozhodla pro jinou profesi

Ani po natočení Nemocnice neměla Andrea nouzi o role, ale po roce 1989 vsadila na jistotu a začala pracovat jako manažerka v rodinné česko-německé firmě. Byla ráda, že nemusí sedět přilepená k telefonu a čekat, zda dostane nějakou zajímavou filmovou nabídku.

K herectví se vrátila jen na skok v roce 2003, když se točilo pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. A přestože se už dávno věnuje jiným povinnostem, diváci na ni dodnes rádi vzpomínají.

Reklama

Další články

Načítám