Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jakubiskovy filmy charakterizuje osobitá poetika a výrazné výtvarné cítění. Mnohé vizuální podněty, které využil ve své tvorbě, nacházel už jako dítě v rodné vsi Kojšov na východním Slovensku, například v místním řeckokatolickém kostele. Mše se v něm konaly ve staroslověnštině, které nerozuměl, a tak si krátil čas tím, že si k vystaveným ikonám a obrazům vymýšlel příběhy.

V Kojšově vídal rovněž krávy a kozy, které měly rohy ozdobené staniolovými stužkami. A znal i místní zvyk, že novomanželům se pod postel věšely malé zvonečky, aby všichni věděli, jak probíhá svatební noc.

Film s obrovským rozpočtem mu přinesl dluhy

Režisérův zájem přitahovala dlouhodobě historická osobnost hraběnky Alžběty Báthoryové (1560 - 1614), která je považována za jednu z nejznámějších masových vražedkyní. V roce 2008 o ní natočil životopisné drama Bathory, které se s rozpočtem více než 350 miliónů korun zařadilo mezi nejdražší filmy u nás.

Kvůli astronomickým produkčním nákladům se režisér obrovsky zadlužil. Jen Alžbětina postava měla 82 různých kostýmů a desítky nejrůznějších doplňků. Ve snímku se navíc představila řada mezinárodních hvězd. Hlavní roli získala britská herečka Anna Friel (42), krále Matyáše II. ztvárnil slavný Ital Franco Nero (77), malíře Caravaggia skotský herec Hans Matheson (43), a tak velkou část rozpočtu spolkly i jejich honoráře.

Zajímavé je, že Jakubisko se ve svém projektu prezentoval nejen jako režisér, ale i jako malíř. Do filmu totiž potřeboval namalovat obrazy v Caravaggiově uměleckém stylu, ovšem s tvářemi hlavních představitelů. Zašel proto na vysokou uměleckou školu, kde požádal studenty, zda by mu je dokázali namalovat. Ti ho odmítli s tím, že by takhle náročný úkol nezvládli, a tak je nakonec namaloval všechny sám. Režisérovou velkou vášní je totiž už od dětství malování a jde mu velmi dobře. Svá výtvarná díla prezentoval i na několika výstavách.

Federico Fellini měl pro něj slova uznání

Díky časté spolupráci s italskou kinematografií se o něm často mluvilo a psalo jako o „slovenském Fellinim“. Však si ho také slavný kolega Federico Fellini (†73) považoval. V roce 1988 o něm řekl: „V jeho filmech se iracionální, tajemné a senzační zdá být přirozené jako život sám.“ K Jakubiskovým nejznámějším snímkům patří Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Tisícročná včela (1983), Perinbaba (1985), Sedím na konári a je mi dobre (1989), Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) či Nejasná zpráva o konci světa (1997).

V nové pohádce ožije i slavná italská hvězda

Režisér, který se narodil 30. dubna 1938, se v roce 1985 oženil se slovenskou herečkou a producentkou Deanou Horváthovou (61). V témže roce se jim narodil syn Jorik, vychovali spolu také dceru z Jakubiskova prvního manželství. Od roku 1993 žijí v Praze.

V roce 2012 absolvoval transplantaci srdce. Tehdy mu bylo 74 let, a údajně se tak stal nejstarším pacientem, který u nás tento zákrok podstoupil. Jak sám řekl, díky novému srdci omládl a má pořád chuť pracovat. Loni dokončil natáčení výpravné pohádky Perinbaba 2, která navazuje na jeho slavný snímek z roku 1985. Filmové triky v něm oživí i původní představitelku titulní role Giuliettu Masinu (†73), která zemřela v roce 1994.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám