Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Život popové princezny Ivety Bartošové (†48) připomínal horskou dráhu – jednou byla nahoře a jednou dole. Ukončila ho před pěti lety skokem pod vlak.

V 80. letech byla idolem mladé generace. Plakát s její podobiznou zdobil nejeden dívčí pokojíček nebo skříňku pubertálního učně. Iveta Bartošová byla pohledná slečna a na rozdíl od mnoha svých kolegyň uměla opravdu zpívat.

Narodila se 8. dubna 1966 v Čeladné a vyrůstala s dvojčetem Ivanou a bratrem Lumírem. Již během studia na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm začala zpívat s kapelou Dianthus a na lidové konzervatoři v Ostravě studovala zpěv a hru na klavír. Osudový pro ni byl rok 1983, kdy se na soutěži Mladá píseň Jihlava seznámila s Petrem Sepéšim (†25). Vytvořili úspěšné pěvecké duo a jejich společné hity bouraly hitparády.

Zpočátku na sobě tvrdě makala

Sepéši bohužel 29. července 1985 zahynul při autonehodě a Bartošová se na čas stáhla do ústraní. Nakonec se ale vydala na sólovou dráhu a byla úspěšná. Publikum svou popovou princezničku zbožňovalo. Na jaře roku 1987 zakotvila jako čerstvá Zlatá slavice z roku 1986 v Orchestru Ladislava Štaidla (74). Období, kdy byli spolu a kdy se jim narodil syn Artur (22), bylo nejlepší a nejšťastnější v její kariéře.

Iveta byla navíc velmi disciplinovaná a hodně na sobě dřela. Chybělo jí přirozené pohybové nadání, ale protože si byla vědoma, že televize jako audiovizuální prostředek vyžaduje nejen zpěv, ale i show a obrazovou kompozici, pilně trénovala u tanečního pedagoga a choreografa Franka Towena (†79). V té době udělala také spoustu hudebních věcí, za kterými stál Štaidl jako skladatel i producent. Na nějaké excesy nebyl tehdy čas.

Útěchu hledala v alkoholu

Po odchodu od Štaidla sice i nadále pracovala, ale už se střídavými úspěchy - spíš se vezla na vlně někdejší popularity. Na její psychice i kariéře se postupně začínaly podepisovat neutěšené partnerské vztahy, časté rozchody a alkoholové úlety, které byly tučným soustem pro bulvární tisk. Opakovaně se pokusila o sebevraždu.

Od roku 2006 se potýkala s velmi vážnými problémy a v roce 2007 nastoupila do protialkoholní léčebny. V roce 2008 se provdala za Jiřího Pomejeho (†54). Manželství se zadluženým producentem ale rozhodně nebylo procházkou růžovou zahradou. Rozvedli se v roce 2010. Tehdy také vydala CD Děkuju Vám, Andělové, což bylo velké fiasko. Poté následovala řada nepovedených nebo neuskutečněných vystoupení. V září 2013 se provdala podruhé za podnikatele Josefa Rychtáře (61).

Tentokrát už nešlo o volání o pomoc

Informace, že Iveta Bartošová spáchala 29. 4. 2014 sebevraždu skokem pod vlak, šokovala celý národ. Zatímco její předchozí pokusy o sebevraždu byly spíš voláním o pomoc, tentokrát šlo o promyšlený čin. Dodnes se spekuluje, proč se k němu odhodlala. Semlela ji kola šoubyznysu? Nebo za ním stály její partnerské vztahy? Zřejmě obojí.

O první verzi svědčí slova písně Málo mě zná, kterou nazpívala v roce 1987: „Úplně normální holka jsem obyčejná, na tom nic nezměním, zůstanu stále stejná…“ Tento hit pro ni složil její tehdejší životní partner Ladislav Štaidl, který ji velmi dobře znal. Iveta Bartošová byla podle všeho pořád tou „obyčejnou holkou“ ze severní Moravy, která měla s mediální pozorností problémy.

A na klidu jí nepřidaly ani bizarní vztahy, ve kterých se potácela po rozchodu se Štaidlem – mnozí její partneři na ní jen parazitovali. Ona sama přitom svůj smutný životní osud často spojovala s předčasným úmrtím své první lásky Petra Sepéšiho.

Zanechala po sobě syna Artura, který po ní podědil hudební vlohy. A také pár popových hitů z dob své největší slávy…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám