Hlavní obsah
Článek

Půvabná herečka s neobvyklým severským jménem byla ideální představitelkou současných, emancipovaných, často i arogantních dívek a mladých žen, které byly sice atraktivní, ale většinou také povrchní. Svou hereckou kariéru odstartovala už ve 14 letech v Kachyňově lyrickém filmu Trápení (1961), ve kterém ztvárnila osamělou dívku Lenku, která si lépe než s lidmi rozumí s koňmi. Role jí byla šitá doslova na míru – i Jorga Kotrbová (71) totiž vždycky milovala koně a od dětství snila o tom, že se stane veterinářkou.

Její filmový debut měl mezinárodní úspěch

Trápení mělo velký ohlas také v zahraničí a získalo i několik mezinárodních cen na filmových festivalech pro děti a mládež v Benátkách a v Cannes. O filmu, který se prodal do 34 zemí světa, psali pod titulkem Lenčino trápení dokonce i v prestižním americkém časopisu Variety. Zajímavostí je, že film měl původně pracovní název Strakáč (hlavní zvířecí hrdina je přitom vraník). V anglické distribuci se jmenuje Zkoušky a soužení a v německé Dívka a černý hřebec. Točilo se převážně v jihočeské obci Dolní Nerestce a velká část štábu tehdy bydlela po rodinách ve vsi. Jorga Kotrbová se sem prý ráda vracela i po natáčení. Místní také vzpomínali, že pro filmaře pekli buchty i třikrát denně.

Hereččina dráha nabrala nečekaný směr

Snímek vynesl mladičkou Jorgu Kotrbovou na výsluní a zamíchal kartami jejího osudu. Krátce nato se jí totiž ozvali z Divadla na Vinohradech, zda by nezaskočila za těhotnou členku souboru ve hře Hon na čarodějnice. Prkna, která znamenají svět, mladou studentku okouzlila, a místo na veterinu si nakonec podala přihlášku na DAMU. Po absolutoriu v roce 1969 nastoupila do Realistického (dnes Švandova) divadla a samozřejmě také točila. Do paměti filmových diváků se zapsala jako vdavekchtivá Janička z komedie Utrpení mladého Boháčka (1969), jako Zlatovláska (1973) ze stejnojmenné televizní pohádky či jako shánčlivá paní Nováková ze socialistických satir Pátek není svátek (1979) a V podstatě jsme normální (1981). S Jorgou Kotrbovou máme také spojený dabing – svůj nezaměnitelný hlas propůjčila například „Šťabajzně“ Margaret Houlihanové ze seriálu M*A*S*H.

Ve vztazích neměla šťastnou ruku

I když herečka ztvárňovala většinou sebevědomé a arogantní ženy, její povaze byla nejbližší právě Lenka z Trápení. I Kotrbová byla vždycky dost plachá a lidí se spíš stranila. Ani po představení nezašla s kolegy na skleničku, tu si dala raději sama a pak spěchala domů. Ze vztahu s kolegou Jiřím Novotným (81) má dceru Tamaru (47) a z manželství s hercem Zdeňkem Žákem (66) pak dceru Julii (35) a syna Václava. Svazek jim dlouho nevydržel - rozvedli se už po pěti letech. Žák to v jednom rozhovoru zdůvodnil, že oba chtěli být hlavou rodiny, což nešlo. Přiznal ale také, že ve vztahu udělal řadu chyb.

Šoubyznys vyměnila za pohodu u koní

Zatímco Tamara po Jorze zdědila herecký talent a působí ve zlínském městském divadle, dcera Julie s ní sdílí vášeň pro koně. Není proto divu, že se obě před lety přestěhovaly na koňský ranč v Ludvíkově pod Smrkem, kde se Julie věnuje jezdectví. Kotrbová pověsila v roce 2003 herectví na hřebík a od té doby neposkytuje žádné rozhovory. Ví se o ní, že v restituci získala majetek v Praze, ale jako bohatá panička se rozhodně nechová. Tu pravou pohodu zažívá v přírodě s vnoučaty a se zvířaty. Spekulace, že se ukrývá před světem proto, že špatně snáší přibývající vrásky, se tedy v jejím případě nezakládají na pravdě.

Reklama

Další články

Načítám