Hlavní obsah
Článek

Víte, co spojuje písně Poslední kovboj od Michala Tučného, Dynamit od Olympiku nebo To musím zvládnout sám od Karla Gotta? Osoba Zdeňka Rytíře (†69), který k nim napsal texty.

Slavný autor se narodil 11. dubna 1944 v Táboře, takže dnes by slavil 75. narozeniny. Po gymnáziu začal studovat angličtinu a japonštinu na Filozofické fakultě UK, ale po čase ze školy odešel z osobních důvodů. Na hudební scénu vstoupil v 60. letech, nejdřív jako baskytarista v několika beatových kapelách.

Chvíli se živil i jako popelář

Protože Zdeněk Rytíř začal psát poezii ještě na vysoké škole, k textařině měl vždycky blízko. Ovšem na profesionální úrovni ji začal dělat až jako člen skupiny Mefisto, kterou založil spolu s Karlem Svobodou (†68). Když ale neměl ještě dost zakázek, živil se i jako popelář jen proto, aby se nemusel vzdát svého snu. Jeho největšími vzory v textařských začátcích byli Bob Dylan a Chuck Berry. Do češtiny převedl řadu jejich písní včetně mnoha dalších amerických hitů tehdejší doby. Vždycky dokázal zachovat ducha originálu, což bylo v té době hodně výjimečné.

Texty odevzdával vteřinu před dvanáctou

Podle odhadů se Rytíř jako autor podepsal pod 1500 až 2000 textů, u Ochranného svazu autorského jich má ale zaregistrováno „jen“ 1025. Svaz mu také v roce 2009 udělil cenu za nejúspěšnější skladbu v zahraničí, kterou je Včelka Mája.

Zdeněk Rytíř měl jako autor vzácný dar, že se dokázal trefit do vkusu každého interpreta přesně podle jeho naturelu. A protože vyrůstal jen s maminkou a babičkou, dobře rozuměl i ženskému světu, což si pochvalovaly všechny zpěvačky. Ihned totiž pochopil, o čem a jak chtějí zpívat. Nicméně zpěváci z něj šíleli, protože jim většinu textů odevzdával až na poslední chvíli, mnohdy když už byli v nahrávacím studiu.

Po smrti Michala Tučného zavřel studio

Jeho texty mají v repertoáru všechny naše velké pěvecké hvězdy. Zdeněk Rytíř působil dlouhou dobu jako dvorní textař Václava Neckáře (75). Právě pro něj napsal slavné hity Ša-la-la-la-li nebo Dobrá zpráva. A když byl pak Michal Tučný (†48) nespokojený v kapele Fešáci, založil s ním skupinu Tučňáci. Na svět pak přišla řada dnes již zlidovělých písní, jako je Snídaně v trávě, Báječná ženská, Pověste ho vejš nebo Tam u nebeských bran. Když Michal Tučný v roce 1995 zemřel, Rytíře přestala práce bavit a studio, které měl ve svém domě v Řevnicích, zavřel.

Manželka Helena o něj pečovala až do smrti

Rytířovou první manželkou byla herečka Evelyna Steimarová (73), s níž měl dceru Vendulu (46). S druhou manželkou Helenou Rytířovou (67), která mu po boku stála až do konce jeho života, měl syna Zdeňka a dceru Alenu. Byl to celoživotní náruživý kuřák a v roce 2008 u něj propukla pokročilá forma chronické obstrukční plicní nemoci. Vykouřil totiž 80 cigaret denně, ovšem při psaní jich „vytáhl“ i stovku.

Nakonec musel dýchat za pomoci přístrojů, ale manželka si ho i přesto vzala z nemocnice domů. Čtyři roky pak každou noc vstávala a kontrolovala, zda jeho umělé plíce fungují. Čekal na transplantaci, ale té se nedočkal. Bulvár o jeho smrti klamavě informoval už v roce 2010, tedy o tři roky dřív, než k ní opravdu došlo. Zdeněk Rytíř zemřel na infarkt 2. října 2013. Splnilo se mu tak přání. Celou dobu se totiž bál, že se jednou udusí.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám