Hlavní obsah
Článek

V úterý vpodvečer přišla smutná zpráva. Ve věku 54 let zemřel herec, producent a dabér Jiří Pomeje. Super.cz zprávu potvrdil Pomejeho blízký přítel Pavel Pásek.

Pomeje bojoval s rakovinou. Nemoc mu napadla kyčelní kloub a následně se mu po roce vrátila do krku. Herec v prosinci podstoupil ozařování, chemoterapii lékaři v jeho případě vyloučili. Začátkem roku byl převezen do soukromé Nemocnice Na Pleši.

Vynikající dabér i zadlužený producent

Jiří Pomeje (†54) pocházel z Českých Budějovic. Působil jako herec, producent a především dabér. V různých filmech namluvil například Jeana-Clauda van Damma, Sylvestera Stallonea nebo Patricka Swayzeho. Coby producent se podílel na filmech Z pekla štěstí, Princezna ze mlejna a Andělská tvář.

Financování posledně jmenovaného filmu ho přivedlo do finanční tísně. Byla na něj uvalena exekuce a zadlužený Pomeje se musel za poškozování věřitele zpovídat u soudu. Táhnoucí se případ ukončila v roce 2013 až amnestie prezidenta Václava Klause.

Tři osudové ženy

Pomeje byl celkem třikrát ženatý. Jeho první manželkou byla herečka Michaela Kuklová, s níž se poznal v 90. letech na natáčení snímku Playgirls. Manželství trvalo 13 let a roku 2007 následoval rozvod. Podruhé se Pomeje ženil o rok později. Se zpěvačkou Ivetou Bartošovou (†48) mu to vydrželo dva roky. Roku 2013 se oženil potřetí. Vzal si dýdžejku Andreu Šťastnou (35), která mu ten samý rok přivedla na svět dceru Aničku.

Rakovina hrtanu, ozařování a pokus o vyhladovění nádoru

V dubnu 2017 lékaři Pomejemu diagnostikovali rakovinu hrtanu. Herec podstoupil 35 cyklů ozařování, ale ani to nestačilo. Rakovina se rozšířila a na podzim mu bylo doporučeno okamžité odstranění hrtanu a voperování takzvaného slavíka. Přišel by ale o hlas, s čímž se nejprve nehodlal smířit a rakovinu se pokusil takzvaně vyhladovět. Hladovku držel 44 dní a zdálo se, že zákeřná nemoc skutečně ustoupila. Bohužel ne na dlouho.

Zápal plic, odstranění hrtanu a rozchod s manželkou

Oslabený Pomeje nejprve bojoval v nemocnici se zápalem plic a nakonec v lednu 2018 podstoupil operaci, které se původně chtěl vyhnout - byl mu odstraněn hrtan a přišel o hlasivky. Po návratu z nemocnice Jiří bohužel zanedbával rekonvalescenci a hodně času trávil v hospodě. V dubnu od něj navíc odešla manželka Andrea, které se marně pokoušela zažehnat manželskou krizi. Andrea neustála Pomejeho zálibu v alkoholu a Jirkův přístup ke zdraví.

Návrat zákeřné nemoci a převoz do Nemocnice Na Pleši

V srpnu Andrea podala žádost o rozvod, kterou později stáhla, když se Jiřímu vrátila rakovina. Ta bohužel zasáhla nejen znovu krk, ale šířila se i dál do kostí, což herci způsobovalo obrovské bolesti. Pomeje opět podstoupil ozařování, ale chemoterapii už lékaři nedoporučovali. Herec byl nakonec převezen do Nemocnice Na Pleši, která se specializuje na léčbu onkologických pacientů. Zde mu jeho blízký kamarád Pavel Pásek zaplatil nadstandardní péči.

Reklama

Další články

Načítám