Hlavní obsah
Článek

Módní svět v úterý přišel o legendu. Karl Lagerfeld zemřel ve svých pětaosmdesáti letech v Paříži. Svíčku za módního génia dnes zapálí také řada českých modelek, které měly tu čest se s kreativním ředitelem módního domu Chanel setkat.

„Vždy pro mě budeš snem,” zavzpomínala na Lagerfelda topmodelka Hana Soukupová (38) a stejně stručně se vyjádřila i Eva Herzigová (51): „Odpočívej v pokoji, Karle. Budeš mi chybět.”

Jeho bezkonkurenčně nejčastěji využívanou českou modelkou byla Denisa Dvořáková. Kráska z Prahy se široce posazenými očima se stala na několik sezon jeho múzou.

„Když jsem si dnes ráno na internetu přečetla, že Karl umřel, hned se mi před očima objevily fotky ze všech přehlídek, co jsem pro něj šla. Jsem z toho opravdu velmi smutná, jelikož jsme mezi sebou měli vždy skvělou energii. Karl nebyl jako všichni ostatní, byl výjimečný svojí osobností a chováním k nám modelkám,” svěřila se Dvořáková.

„Vzpomínám, že vždy, když procházel backstage před přehlídkou, tak se u mě zastavil, pozdravil a zeptal se, jak se mám. Nebo když jsem zrovna seděla u hair stylisty, tak mi zamával. V módním světě pro mě bude nenahraditelný, nikdy na něho a na jeho vždy krásnou nápaditou tvorbu nezapomenu. Bylo mi velkou ctí ho poznat a předvádět jeho modely, či spolupracovat na jeho speciálních projektech,” dodala.

Lagerfeld stál u zrodu kariéry Terezy Maxové. „Naše první setkání proběhlo na castingu v roce 1990, kdy si mě vybral pro přehlídku Chanel,” vzpomíná Maxová, pro kterou to byla první zkušenost. Modelka ho zaujala tím, že byla bezprostřední, měla silný přízvuk a připomínala mu tak zpěvačku Dalidu (†54), které věnoval právě tuto přehlídku.

Karel Lagerfeld byl renesanční umělec. Kromě návrhářské činnosti své modely často fotil, nebo režíroval krátké filmy. Jako fotografa ho zažila i Maxová. „Fotil vždy večer, jelikož přes den pracoval,” vzpomíná Maxová, jejíž fotka zdobila obálku jeho knihy.

Tereza Maxová zažila Lagerfelda i jako fotografa

Poslední česká modelka, která s géniem módy spolupracovala, byla Aneta Měšťanová. „Karl Lagerfeld byl úžasný módní návrhář a výjimečný člověk. Jsem ráda, že jsem měla možnost ho potkat a být součástí jeho přehlídky,” uvedla vítězka soutěže Schwarzkopf Elite Model Look.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám