Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

O víkendu proběhlo předávání Cen české filmové kritiky, které obvykle předznamenávají i to, jaké české snímky uplynulého roku mají šance na získání prestižního Českého lva. Oceněno bylo celkem osm filmů, ceny byly rozděleny i nejlepším hercům a herečkám.

Drama Roberta Sedláčka Jan Palach, které se zaměřuje na poslední měsíce života studenta, jenž se upálil na protest příchodu vojsk Varšavské smlouvy, je podle filmových novinářů nejlepším českým filmem roku 2018. Nejlepším režisérem byl vyhlášen Olmo Omerzu díky road-movie Všechno bude.

Nejlepším hercem byl zvolen představitel T. G. Masaryka ve filmu Hovory s TGM Martin Huba a z hereček českou filmovou kritiku nejvíce zaujala Jenovéfa Boková v debutu Beaty Parkanové Chvilky. Boková patří k nejobsazovanějším herečkám své generace (momentálně je k vidění v kinech ve filmu Ženy v běhu). Vedle herectví, jemuž dala přednost, se věnuje také hře na housle.

Reklama

Další články

Načítám