Hlavní obsah
Článek

O filmu Jiřího Mádla Na střeše se začalo mluvit už ve chvíli, kdy začal teprve vznikat. Hlavní roli měl totiž ztvárnit herec Jan Tříska (†80), který zahynul po pádu z Karlova mostu. Nakonec se hlavní role stárnoucího, osamělého muže, kterého náhodné události spojí s mladým Vietnamcem na útěku, ujal Alois Švehlík.

Jak už název filmu napovídá, natáčelo se skutečně na střeše, konkrétně se filmovalo v osmém nadzemním podlaží budovy v centru Prahy. Do tohoto prostoru musel štáb dopravit celkem dvě tuny techniky a dekorací, které vynášelo postupně osmnáct lidí celkem 16 hodin. „Velký výtah nejezdil až nahoru. Co se do výtahu nevešlo vůbec, se muselo vynést po 180 schodech,” prozradila nám zástupkyně produkční společnosti filmu Zuzana Janáková.

S natáčením ve výškách neměli starosti pouze technici, ale také režisér a scenárista Jiří Mádl (37). „Nesnáším vejšky a na tý střeše mi bylo chvílema fakt blbě. Ale ten výhled a pocit, kterej tomu filmu tahle lokace měla dát, ten jsem tam cítil, tak jsem prostě zatnul zuby,” řekl Mádl.

Během natáčení scén na okraji střechy měli herci profesionální jištění. Dvojníka kaskadéra měl i Alois Švehlík. „Nejsložitější byl samotný pohyb po střeše, protože na zemi byla spletice drátů, o což celý štáb včetně herců především v noci zakopával a vrhal se navzájem sobě do náručí. Naštěstí byl vždy blízko někdo, kdo kolegu zachytil a k žádnému úrazu nedošlo,” uvedla Janáková.

Reklama

Další články

Načítám