Hlavní obsah
Článek

Asi všichni znají notoricky známou hitovku Den je krásný z legendárního filmu Starci na chmelu. Společně s Karlem Gottem (†80) ji zpívala Jana Petrů (†51), okatá zpěvačka s průrazným hlasem. Málokdo však tuší, že poslední den interpretky tohoto hitu rozhodně krásný nebyl. Od poloviny šedesátých let se začala postupně Jana Petrů ze scény vytrácet. Po roce 1968 přestala zpívat a zmizela z povědomí lidí úplně. Její další osudy byly dlouhá léta zahaleny tajemstvím. Spekulovalo se o autonehodě.

Do širšího povědomí se Jana Petrů dostala v první polovině let šedesátých. Na svém kontě měla kromě songů ze Starců na chmelu například i hity Páni rodičové nebo U nás v podkroví. V roce 1964 se dokonce mezi zpěvačkami ve Zlatém slavíkovi umístila na třetím místě před Kubišovou, Vondráčkovou, Přenosilovou nebo Hegerovou. Právě kvůli této interpretce si na začátku let sedmdesátých majitelka stejného jména na radu Jiřího Suchého změnila své umělecké jméno na Petru Janů.

Po letech se po životě Jany Petrů začal pídit Ondřej Suchý. Zjistil smutnou informaci. Jana Petrů zemřela předčasně 6. 5. 1990 v pouhých jednapadesáti letech. Poodhalil také to, proč se zpěvačka stáhla na konci let šedesátých let do ústraní. V roce 1969 byl totiž její manžel Pavel Staněk, který byl členem orchestru Karla Vlacha nalezen za záhadných okolností utonulý. Osud mu vyměřil pouhých 31 let. Jana Petrů svého manžela přežila o 22 let. Smutný životní konec někdejší zpěvačky potvrdila v reakci na Suchého článek i její neteř Jana Bejdová: „Jana Petrů přestala se svou kariérou z politických důvodů, bohužel. A zemřela opravdu strašným způsobem, uhořela ve svém bytě. Byla to velice hodná a milá žena, moc ráda na ní vzpomínám.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám