Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Obývací pokoj je alfou a omegou každodenního dění. Vždyť kam jinam si vodíme naše návštěvy, kde trávíme nedělní poobědové chvilky a odpočíváme po náročné práci než právě tam? Abychom se v našem srdci domova cítili dobře, je důležité si jej vkusně a pohodlně zařídit.

Před nákupem

Před vlastním nákupem sedačky je nutné popřemýšlet, zda budeme na sedačce jen sedět, anebo také spát. Druhou možností se zaobíráme zejména v případě, že máme malý byt a chceme šetřit místem.

Ne všechny pohovky/sedačky jsou vhodné ke každodennímu spaní. Jsou to zejména ty, které se nedají rozložit a nemají tak samostatnou matraci. Spánek na ploše sedačky, na které přes den sedíme, je zcela nevhodný, a to nejen z hygienického hlediska.

U sedaček se samostatnými matracemi můžeme rozlišovat dvojí způsob rozkladu. Zaprvé je to rozklad belgického typu, který je vhodný pouze na občasné přenocování. Daleko vhodnější jsou sedačky s možností tzv. francouzského rozkladu. S tímto typem rozkladu se tvoje sedací souprava promění v plnohodnotné lůžko s pořádnou a kvalitní matrací.

Jistý stupeň pohodlí zajistí i toppery, které srovnají nedokonalosti sedačky, ale opět bychom na nich měli spát pouze výjimečně.

Foto: okay.cz
ilustrační foto kvalitní matrace

Látka

Vedle látky jako takové se u sedaček zaměřujeme na hodnoty Martindale. Mezi nejprodávanější typy materiálů patří kůže. Je to zejména díky její praktičnosti a dlouhé životnosti. Samozřejmě i o koženou sedačku se musíme starat, ale obrovskou výhodou oproti sedačkám čalouněným je to, že sedačku s tímto materiálem nemusím pracně čistit a čekat, než uschne (jako je tomu u sedaček čalouněných). Na koženou sedačku večer naneseme speciální vosk a ráno je její životnost i líbivý vzhled obnoven. Případně ji také můžeme vyčistit pomocí lanolinového a speciálního mýdla. Podrobnější postup čištění bychom si rozhodně měli zjistit u prodejců.

Martindale = metoda užívaná k testování odolnosti textilií. Hodnoty 25 000–30 000 Martindale jsou ideálními čalounickými tkaninami vhodné pro denně namáhané kusy nábytku. Za vysoce odolné textilie se považují textilie s hodnotami 30 000–40 000 Martindale. Pro extrémně namáhané části nábytku se používají tkaniny s hodnotami vyššími než 40 000 Martindale

Foto: okay.cz
ilustrační obrázek sedací soupravy č.2

Pokud chceme levnější variantu sedačky, která bude vypadat luxusně, můžeme sáhnout po pohovce z eko-kůže. Tato volba je rozumným řešením i pro alergiky. Samozřejmě pořád musíme myslet na to, že se jedná pouze o napodobeninu kůže, a tak je životnost této sedačky o něco nižší než životnost sedačky kožené.

Nejlevnějším řešením jsou sedačky s látkovým potahem. U nich se sleduje již zmíněný Martindale snad nejvíce. Jako kupující ale zohledňujeme také to, jestli máme děti nebo domácího mazlíčka. Nároky na látkovou sedačku tak budou u každého trochu jiné. Ale žádný strach! Všichni zákazníci, kteří touží po pohovce s látkovým potahem, mohou být v klidu. Dnes už jsou na trhu k dostání sedačky odolné vůči špíně i ohni.

Typ

Poslední kritérium, ke kterému zákazník může přihlížet, je typ sedačky. Dvojsedáky a trojsedáky se hodí zejména do menších bytů, kdežto rohové sedačky a sedací soupravy tvaru U vyplní i ten největší obývák.

Foto: okay.cz
ilustrační foto sedací soupravy typu "Dvojsedák"

Výhodami větších sedaček je zejména jejich velký úložný prostor, polohovací podhlavníky i područky. Spousta pohovek má dnes už i další vychytávky, jako jsou vyvýšená opěradla, odkládací stolky, případně úložné prostory navíc.

Zákazník s malým bytem si určitě nemusí zoufat. Výrobci se soustředí na maximum pohodlí pro všechny, takže i když si vybereme malinký dvojsedák, o kvalitní odpočinek nebudeme ochuzeni.

Další články

Načítám