Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jako sotva dvacetiletá úřednice Jana Petrů z náchodské Tepny se v roce 1972 přihlásila do soutěže Mladá píseň v Jihlavě. I se zahraničním repertoárem se prozpívala až do finále. V porotě tehdy zasedli Karel Gott (†80) s Evou Pilarovou (†80). Jmenovkyně známé zpěvačky z let šedesátých si odnesla druhé místo a laso do legendárního Semaforu. Tam si ji vzal do parády Jiří Suchý (92) a obrátil jí jméno naruby. Za všechny představení jmenujme slavnou Kytici. Právě tehdy se začala roztáčet kola pěvecké kariéry dámy, kterou jen tak nepřeslechnete. Jmenuje se Petra Janů (71) a právě dnes slaví šestašedesáté narozeniny.

Na šest divadelních sezón strávených v divadle Semafor, ale také na vystupování v divadle Atelier, dodnes Petra Janů vzpomíná s láskou a slzou v oku. „Byla to ta nejlepší škola života, jakou jsem pro budoucí léta strávená v šoubyznysu mohla dostat,“ míní po letech zpěvačka. Vy se s námi podívejte na unikátní divadelní fotky z té doby. Na některých ji možná ani na první dobrou nepoznáte.

„Když jsem přišla do Prahy byla jsem oplácaná, chodila jsem nemožně oblečená, ale sebevědomí mi nechybělo. Nevím, kde jsem ho s léty poztrácela. Měla jsem pocit, že když vylezu na jeviště, do týdne se mi ozve Hollywood,“ směje se při vzpomínce na své divadelní začátky Petra.

„Naštěstí tam tehdy působili pánové, kteří mě ale hodně rychle vrátili zpátky na zem. Třeba Jirka Cízler ale také Michal Zelenka, kterého jsem si vzala za muže. Tímto jim tam nahoru děkuji,“ dodává Petra, která jede stále na plný plyn a má před sebou vánoční turné. Doprovázet ji tentokrát bude nejen její kapela ale současně také symfonický orchestr.

Reklama

Další články

Načítám