Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Skonal legendární český herec, jehož talent vynikl na stříbrném plátně, v televizi, a především na divadelních prknech. Herec Ilja Racek (†88) zemřel ve věku 88 let. Informaci serveru iDnes.cz potvrdil hercův syn Ilja Racek ml.

První hereckou roli ztvárnil ještě jako student v roce 1948 ve filmu Návrat domů. O šest let později jej Václav Krška obsadil do legendárního Stříbrného větru a o jeho budoucnosti bylo rozhodnuto. Ilja Racek se zařadil mezi herecké hvězdy.

V divadelních inscenacích zvládal veselohry i dramatické role. Spjatý byl především s Divadlem na Vinohradech. Před kamerou se objevil jako Julius Fučík v Reportáži psané na oprátce (1961), démonického upíra v Hraběti Drakulovi (1970) i krále z pohádky O Honzovi a princezně Dorince (1985). Objevil se i jako rybář v pokračování seriálu Arabela.

Během své práce se Ilja Racek několikrát setkal s Dagmar Havlovou (70). Zahráli si spolu v inscenaci Višňový sad či seriálu Sanitka 2, kde ztvárnil jejího otce.

Slavný herec se před kamerou objevoval i v pokročilém věku. V roce 2013 jej diváci mohli vidět v televizní sérii Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. O rok později se s herectvím rozloučil televizním filmem Poslední cyklista.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám