Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

I když jde o soutěž o nejlepší píseň, hudba není jediným kritériem, které ovlivňuje úspěch v Eurovizi. Někdy se může zdát, že čím podivnějšího zástupce země do mezinárodního klání vyšle, tím jsou její šance uspět vyšší.

Ukázkovým příkladem je rakouský zpěvák Thomas Neuwirth, jehož občanské jméno zná málokdo. Jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst (35) ovšem udělal díru do světa a s Rise Like a Phoenix v roce 2014 vyhrál Eurovizi. Kdyby stejný song zazpíval bez přestrojení za transgenderovou bytost, pravděpodobně by neuspěl.

Thomas není jediným travestitou, který se Eurovize zúčastnil. V roce 2007 Ukrajinu reprezentoval Andrij Mychajlovyč Danylko alias Verka Serduchka. Podivné kosmické bytosti v blyštivém kostýmu vítězství těsně uniklo. Skončila druhá.

O rok dříve Eurovizi ovládla děsivě vyhlížející finská formace Lordi. Jejich píseň Hard Rock Hallelujah si pamatuje málokdo, na vizuál jako z pouťového domu hrůzy ale nikdo nezapomene. Tehdy se ukázalo, že hudba opravdu není na prvním místě.

K dalším úletům z Eurovize patři seskupení ruských důchodkyň Buranovo Grannies. Babičky v lidových krojích skončily v roce 2012 na druhém místě. Irský krocan Dustin v roce 2008 takový úspěch nezaznamenal. Bizarní loutka nepostoupila ze semifinále. Také Německo vsadilo na kontroverzi. V roce 1998 do Eurovize vyslalo excentrického podivína se zálibou v módě 70. let Guilda Horna. Bylo z toho sedmé místo.

V sobotu se rozhodne o letošním vítězi Eurovize. Jak dopadne česká naděje Mikolas Josef?

Kdo byl největším úletem v Eurovizi?
Conchita Wurst
52,1 %
Verka Serduchka
17,6 %
Lordi
8 %
Buranovo Grannies
6,4 %
Dustin the Turkey
8,2 %
Guildo Horn
7,7 %
Celkem hlasovalo 512 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám