Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Chtěla mít krásné tělo, trápila se hladem, nebo nuceně zvracela. I pětkrát denně. Problémy s příjmem potravy trápily českou biatlonistku Gábinu Koukalovou (28) dlouhých deset let. O svých útrapách se nyní rozpovídala ve své nejnovější knize a není jediná, koho psychická nemoc postihla.

Se svým tajemstvím šla před lety ven i herečka Hana Vagnerová (41). „Souviselo to s mojí povahou. Chtěla jsem být pro rodiče dokonalou,“ odtajnila Hanka, kterou nemoc sžírala během dospívání. „Rodiče i přítel se hodně snažili, byli ze mě vyřízení. Samozřejmě jsem musela spolupracovat s lékaři. Byl to běh na dlouhou trať,“ nechala se slyšet herečka, která má dodnes zvláštní vztah k jídlu a neumí si ho pořádně vychutnat.

Vážná nemoc postihla také Českou Miss 2008 Elišku Bučkovou (34). Ta poruchu příjmu potravy potvrdila v roce 2013. „Lichotilo mi, když jsem byla na mole nejhubenější z holek. Lichotilo mi, když mi nebylo oblečení na přehlídku a když to na mně museli špendlit, měla jsem velikost 34 a potřebu dál hubnout,“ svěřila tehdy Bučková, která byla roky kost a kůže, ale nemoc si dlouho přiznat nechtěla.

V pořadu České televize 13. komnata problémy s anorexií přiznala také herečka Simona Chytrová (55). „Byla jsem psychicky labilnější a to u mě tehdy nastartovalo anorexii. Akorát že tehdy ještě nikdo nevěděl, co to je,“ prozradila manželka režiséra Víta Olmera (75), která trpěla nemocí v dětství, kdy byla talentovanou gymnastkou. „Vážila jsem třicet pět, jeden čas dokonce třicet dva kilo. Už jsem nemohla cvičit a pomalu ani chodit. Posílali mě od doktora k doktorovi, nikdo nevěděl, co mi je,“ popsala své trápení herečka, která s anorexií ležela půl roku v nemocnici.

Anorexie se nevyhnula ani zpěvačce Martině Bárta (29), která Česko v loňském roce zastupovala na pěvecké soutěži Eurovize. Od třinácti let trpěla poruchou příjmu potravy, kvůli které jí šlo o život. V jednu chvíli vážila pouhých 35 kilo. „Anorexie je zvláštní nemoc, změní vám myšlení. Jste chodící mrtvola, vypadá to, že to s vámi každou vteřinu sekne, srdce vám buší, nemáte se ráda, jste agresivní, vulgární na své okolí, ale přitom máte pocit, že jste tlustá,“ zavzpomínala na těžké roky Martina Bárta.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám