Hlavní obsah
Článek

Šestačtyřicátým prvkem periodické tabulky prvků je palladium. Tento lehký platinový kov se používá v chemickém průmyslu běžně, klenotníci ho využívají také k výrobě bílého zlata. Nejnovějším trendem jsou ale šperky z čistého palladia. Vypadají trochu jako stříbrné či platinové, jsou ale lehčí než zlaté či platinové, a na rozdíl od stříbra nečernají. A celebrity palladiové klenoty milují. Obřími palladiovými šperky se na předávání cen Emmy chlubila třeba Christina Hendricks.

Její nesouměrné srdce s vytlačeným textem na řetězu obdivovaly všechny kolegyně. Palladium se používá v katalyzátorech do automobilů či ke katalýze v chemických výrobách. Na rozdíl od niklu, který se používá rovněž jako příměs k výrobě bílého zlata, není palladium toxické.

„Cena zlata vzrostla tak moc, že osmnáctikarátové bílé zlato je dnes téměř tak drahé jako platina,“ vysvětluje britská klenotnice Harriet Kelsall, proč jsou šperky z palladia tolik oblíbené. Jsou levnější, přitom platinu či bílé zlato připomínají. Firma patřící Kelsall se specializuje na výrobu zásnubních prstenů a polovina letos prodaných kousků byla vyrobena právě z palladia.

Nejdražšími klenoty jsou stále ty vyrobené z platiny. Prsten z tohoto kovu je 1,4krát dražší než z bílého zlata a 2,4krát dražší než z palladia. Přitom palladium platinu připomíná. Palladium se používá ve šperkařství nejčastěji ve formě Pd 950, což znamená, že šperk obsahuje 95 procent čistého palladia a pět procent příměsí – většinou ruthenium, gallium, měď a kobalt.

V palladiových klenotech se rády ukazují Sarah Jessica Parker, Julianna Margulies či Kelly Osbourne nebo návrhářka Vivienne Westwood.

Reklama

Další články

Načítám