Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herec Jan Kuželka (71), který má na svém kontě přes 350 rolí, se před čtyřmi lety potrápil se zánětem páteře, kvůli kterému tři měsíce bojoval o život. Nebylo to ale poprvé, kdy se setkal s těžkou životní situací. Počátkem 90.let se mu otevřel svět díky druhému povolání. Stal se asistentem světoznámého fotografa Antonína Kratochvíla (70), se kterým projel mnoho krizových míst Evropy a podíval se i smrti do tváře.

„Projel jsem s ním Polsko, kde jsme byli v Katovicích, tam jsou obrovské hliníkárny. Je tam největší výskyt dětské leukémie. Zjistili jsme, že tam je v nemocnici uzavřené dětské oddělení a od té doby se mi zdává o holčičce, která tam za mnou v pyžamku běhala,“ svěřil v pořadu 13. komnata, jež odvysílá Česká televize již tento pátek. „Držela se mě a nosila mi výkresy, co namalovala. Vypadala, jako by byla zdravá. Sestřička mi řekla, že jí zbývá tak měsíc, a od té doby tu holčičku vidím. Kolikrát v noci se mi o ní zdá. To jsou momenty v životě, které se nedají vymazat,“ dodal Kuželka, který všechny fotografické mise vždy přežil bez následků, opravdové peklo zažil až po návratu v Číny v roce 2014.

Během několikaměsíčního boje o život, kdy nemohli lékaři přijít na to, co mu je, se zřejmě podíval jednou nohou na druhý břeh. „Mohl jsem být v lehkém kómatu. Viděl jsem tak živé obrazy. Ruiny velkého města. Asi Prahy. Všechno hořelo, všude na ulicích byli mrtví, ženy, děti, muži, a nad tím vším stál člověk v černém zahalený a v ruce měl nůž, z kterého kapala krev,“ prozradil herec s tím, že si myslí, že byl na hranici mezi životem a smrtí. Premiérový díl 13. komnaty s Janem Kuželkou odvysílá Česká televize tento pátek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám