Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Vyhlášená švýcarská manufaktura ZENITH nedávno představila zbrusu nový strojek EL PRIMERO 21, který pokořil neuvěřitelnou hodinářskou metu. Integrovaný chronograf tohoto mechanického strojku dokáže měřit čas s přesností na 1/100 vteřiny.

Mechanické hodinkové strojky obvykle pracují s frekvencí 2 až 4 HZ a pokud jsou vybaveny chronografem, jsou tak schopné změřit časové úseky s přesností maximálně 1/8 vteřiny. ZENITH jako specialista na hodinářské komplikace nyní dokázal, že je možné dosáhnout mnohem více. Pokoření hranice 1/100 vteřiny je pro tradiční hodinářství velká výzva vyžadující zcela nový přístup z hlediska technologie a materiálů.

Srdcem každých mechanických hodinek odměřujícím tu správnou frekvenci daného strojku je pružinový oscilátor, který spolu s krokovým kolem a kotvou tvoří tradiční švýcarský krok. Pro dosažení dané přesnosti měření je nutné, aby toto mechanicky poháněné ústrojí vykonalo 100 pohybů za jedinou vteřinu. Z toho je patrné, že strojek pracující na tak vysoké frekvenci je extrémně namáhaný a dlouhá životnost by byla při konvenčním řešení prakticky předem vyloučena. Experti firmy ZENITH proto zvolili následující elegantní řešení tohoto problému.

Jejich kalibr EL PRIMERO 21 v podstatě spojil 2 nezávisle pracující mechanické strojky. První, zobrazující běžný čas, pracuje na frekvenci 5 HZ, je vybaven automatickým nátahem a získává tak energii z přirozeného lidského pohybu, a to s rezervou chodu minimálně 50 hodin. Druhý strojek s frekvencí 50 HZ má klasický ruční nátah korunkou a pracuje pouze při spuštění stopek. O stavu natažení uživatele informuje ručka v horní části číselníku.

Zenith - El Primero 9004

Kompletní strojek tvoří 203 součástek, 53 rubínových uložení hřídelí a nechybí nejnovější materiály jako extrémně odolný a antimagnetický křemík, použitý na kroková kola a kotvy. Každý jednotlivý strojek je před montáží do hodinek odeslán na 15denní testování do švýcarského chronometrického institutu, kde získá prestižní označení CERTIFIED CHRONOMETER.

Zenith - Defy - El Primero 21 - Brushed - Titanium

Výjimečný strojek si zaslouží patřičné místo, a proto je montován do zcela nového pouzdra s průměrem 44 mm, které bylo vyvinuto pro řadu DEFY. Vedle skeletonové verze odhalující celou krásu strojku EL PRIMERO je v nabídce také klasické provedení číselníku. Z materiálů pouzdra je na výběr excelentně zpracovaný leštěný a matovaný titan, černá keramika, nebo 18K zlato. Řemínek je čistý kaučukový nebo pošitý pravou krokodýlí kůží. K dispozici jsou také titanové nebo keramické článkové náramky.

Zenith - Defy- El Primero 21 Rose Gold

Krásné hodinky ZENITH DEFY má ve své nabídce firma KLENOTY PROVAZNÍK, autorizovaný prodejce značky ZENITH.

Další články

Načítám