Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jak exprezident Václav Havel (†75) uvedl v nedělních Střepinách, fenka jeho manželky bojuje s rakovinou. Dvouletou boxerku Almu postihla v lymfatických žlázách. Jaká je šance na vyléčení a kolik to bude stát?

Deník Aha! oslovil renomovaného veterináře Martina Jehličku, který má s onkologicky nemocnými zvířaty řadu zkušeností. Alma v této době podstupuje chemoterapii. Ta podle Jehličky není zdaleka tak problematická u psů jako u lidí. Nemají tak velké potíže s nechutenstvím, nevolnostmi nebo průjmy. Srst jim sice může vypadat, ale chovatel to pozná spíše při vyčesání. Že by zvíře vylysalo, nehrozí.

"Spíše než o úplné vyléčení jde o zastavení či zpomalení nemoci. Proto se psům ordinují menší dávky a reakce nejsou tak silné," vysvětlil Jehlička. Léčba může stát až desítky tisíc korun, trvat může týdny, několik let nebo až doživotně. Je ale velká šance, že zvířeti prodlouží a zejména zkvalitní život. "U lymfatických uzlin se dá počítat i s nějakým rokem," uzavřel Jehlička.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám