Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Víte, jak důležitou součástí vaší garderoby jsou ponožky? A jak se můžete ve společnosti ztrapnit, pokud jsou právě ty vaše nekvalitní? Samozřejmě nemyslíme tak očividné věci jako seprané ponožky, díry na palcích nebo barva naprosto neodpovídající vašemu outfitu. Problémům, které se pojí se špatně zvolenými ponožkami, je více. Abyste se vyhnuli trapným situacím či zdravotním potížím, čtěte dále.

Scénář 1: Raději přijdu já k tobě... Nebo možná nepřijdu vůbec

Foto: XLvýprodej
Více

Foto: XLvýprodej

Komerční sdělení

Přestávají vás přátelé zvát na návštěvy? Pořádají pyžamové party, a vy se o nich dozvídáte až se zpožděním? Kolegové v práci se po vašem příchodu a přezutí do kancelářských pantoflí raději rychle odebírají na poradu a nechávají za sebou jen otevřená okna se slovy, že je potřeba pořádně vyvětrat? Pak je s vysokou pravděpodobností problém v nepříjemném zápachu vašich nohou. Není se čemu divit – na každém chodidle najdete až 250 000 potních žláz, jejichž činnost vydá na půl litru potu denně! Pokud nepoužíváte kvalitní ponožky, ale oblékáte svoje nohy například do syntetických materiálů, nemá se pot kam účinně odvádět. Může zůstat na nohou a stát se ideální líhní pro nejrůznější bakterie, jež způsobují právě nepříjemný zápach. Nebo se může vsáknout do bot, které nosíte, a vyrobit nepříjemný zápach v nich. Proto je dobré nosit ponožky s bambusovým vláknem, které mají o 50 % vyšší savost než bavlna. Navíc jsou přirozeně antibakteriální, omezují pocení, a tudíž i s ním spojený zápach nohou.

Scénář 2: Brr, z tebe jde ale zima! Nesahej na mě!

Foto: XLvýprodej
Více

Foto: XLvýprodej

Komerční sdělení

Máte neustále studené ruce a nohy? Pravděpodobně trpíte neurocirkulační poruchou, kvůli které se vám nedostatečně prokrvují končetiny. Tento problém postihuje častěji ženy a je velmi nepříjemný. Je obvyklé, že se kvůli němu budíte v noci, případně váš spánek není dostatečně kvalitní. Ale i v případě, že vás přímo tato porucha netrápí, byste měli nosit kvalitní teplé ponožky. Jak si jistě vzpomenete z hodin fyziky, chladný vzduch se drží u země. Zároveň vám možná vytane na mysli poučka z hodin biologie, že končetinami hodně tepla ztrácíme. Pokud tedy nechcete neustále mrznout, jsou řešením dobré termoponožky. Na e-shopu XLvýprodej.cz si můžete vybrat z termoponožek se zdravotním lemem, ale najdete tam i takové, které mají všitý kožíšek po celé délce ponožky. Ty jsou ideální pro domácí pohodu a pro spaní. Mimochodem, věděli jste, že jedna z výhod spaní v ponožkách je rychlejší usínání?

Scénář 3: Ty máš nohy jako slon! A co ten podivný proužek kolem kotníku?

Foto: XLvýprodej
Více

Foto: XLvýprodej

Komerční sdělení

Ačkoliv jste si o výhodách nošení ponožek toho přečetli již spoustu, vy tuto část oděvu nesnášíte. Důvod je prostý: pokaždé, když si ponožky obléknete, dočkáte se v kůži vytlačeného lemu ponožek. A pokud jste v ponožkách dlouho, začnou vám otékat kotníky. Nenechte se odradit a raději vyměňte nekvalitní kousky ve svém šatníku za lepší. Problém totiž spočívá v přílišné těsnosti vašich ponožek. Ta může mít za následek zhoršení průtoku lymfy a odtud je už jen krůček k již zmíněným otokům kotníků. Také pro ty z vás, kteří trpíte cukrovkou, by měly být těsné ponožky naprostým tabu, protože brání správnému prokrvení dolních končetin. Ať vás ale ani nenapadne sáhnout po ponožkách, které jsou příliš volné! Pokud tak učiníte a vydáte se v nich na nějakou delší procházku, můžeme vám téměř zaručit, že se domů vrátíte s puchýři, které způsobila právě shrnutá ponožka. Nejlepším řešením jsou zdravotní ponožky, jejichž lem je dostatečně volný, aby vám nohy nenatékaly, ale zároveň se neshrnuje.

Scénář 4: To jsou ale pěkné boty... Až na ty otřesné paty v nich!

S blížícím se jarem a následným létem byste měli myslet na to, jak budou vaše nohy vypadat v otevřené obuvi, například v sandálkách, nebo úplně bosé v létě na koupališti či na pláži. Pokud nechcete vystavovat vysušenou a zrohovatělou kůži, mozoly, nebo dokonce plísně, čtěte pozorně dále. Můžete strávit hodiny na pedikúře, ale pokud svým nohám neposkytnete dostatečnou péči, váš problém rozhodně nezmizí. A kvalitní ponožky k této péči patří. Nemusíme zmiňovat, že nejhorší, co můžete pro svoje nohy udělat, je chodit v uzavřených botách naboso. Právě to vede k odřeninám a prasklinám pokožky. Stejně tak jí ale neprospívají ponožky, které nevětrají. Jak jste četli výše, neodvádějí pot, a tudíž se můžete lehce propracovat k plísňovým infekcím. Krom dostačující hygieny, promazávání chodidel hydratačními krémy, používání antibakteriálních sprejů na nohy a pravidelného odstraňování ztvrdlé kůže proto investujte i do ponožek s bambusovým vláknem, díky nimž předejdete plísním i vysušené pokožce.

Další články

Načítám