Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Praha se co nevidět dočká velké návštěvy. Hvězdou slavnostního zahájení 25. Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se stane herečka Catherine Deneuve, která je ztělesněním dokonalé elegance a francouzského šarmu. Mimořádná osobnost světové kinematografie převezme na festivalu cenu Kristiána.

Královna francouzského filmu, jak ji mnozí přezdívají, není jen jednou z mnoha populárních francouzských hereček, které začínaly kariéru v průběhu 60. let minulého století. První výrazný úspěch zaznamenala v roce 1964 díky filmu Paraplíčka z Cherbourgu Jacquese Demyho. Před kamerou se ale objevila v menší roli už v roce 1957. Od té doby hrála v desítkách filmů a stala se nezpochybnitelnou ikonou francouzské kinematografie. Šedesátá léta neznamenala pro Catherine Deneuve jediné úspěšné období a dodnes točí až pět filmů ročně.

V posledních letech ji diváci u nás mohli zaznamenat v celovečerních filmech, jako jsou melodrama Milovaní Christopha Honorého, kde si zahrála v jedné scéně s Milošem Formanem, komedie Zbrusu nový zákon Jaca van Dormaela, drama Hlavu vzhůru! režisérky Emmanuelle Bercot či komorní drama Martina Provosta Polibek od Beatrice po boku další významné herečky Catherine Frot.

V minulých letech navštívili Febiofest například herecká legenda Geraldine Chaplin, hollywoodská herečka s českými kořeny Kim Novak, polský herec Jerzy Stuhl či představitel učitele Severuse Snapea z Harryho Pottera Alan Rickman.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám