Hlavní obsah
Článek

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si dle očekávání odnesla Frances McDormand (60). Americká filmová akademie ji ocenila po více než dvou dekádách. Podívejte se, jak se na ní 21 let podepsalo.

Poprvé Frances slavila úspěch v roce 1997 s filmem Fargo, kdy byla těsně před čtyřicítkou. Teď už je z ní šedesátnice a opět prokázala svůj talent. Svou oscarovou sbírku rozšířila díky hlavní roli v dramatu Tři billboardy kousek za Ebbingem, kde ztvárnila matku kritizující policii za neschopnost vypátrat vraha její dcery. Na ceremoniálu se stejným filmem uspěl i její kolega Sam Rockwell.

Dvojnásobná držitelka Oscara v rámci své řeči vyzvala, aby se postavily všechny přítomné nominované ženy, čímž splnila dávku emancipace, jaká se od ní očekávala. „Všechny máme projekty, které potřebujeme financovat. Nechceme si o nich povídat na party. Pozvěte nás za pár dní do své kanceláře a můžeme si o tom popovídat,“ předvedla se jako žena činu.

Z 90. ročníku udílení Oscarů vyšel jako vítěz film Tvář vody, který proměnil čtyři ze svých 13 nominací. Snímek o lásce němé ženy a obojživelného tvora má cenu za režii, hudbu, výpravu a nakonec byl zvolen nejlepším počinem roku 2018. Třikrát zabodoval válečný Dunkerk, dvakrát sci-fi Blade Runner 2049, biografie Winstona Churchilla Nejtemnější hodina i záhrobní animák Coco.

Reklama

Další články

Načítám