Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Americká herečka Allison Janney se až v osmapadesáti letech dočkala nejvyššího možného ocenění.

Za brilantní ztvárnění příšerné matky kontroverzní americké krasobruslařky Tonyi Harding ve snímku Já, Tonya získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Za stejný film má v kapse už i Zlatý glóbus a ceny BAFTA a AACTA International Awards. Na jinak půvabné dámě se v maskérně vskutku vyřádili, a tak na slavnostním ceremoniálu vůbec nepřipomínala svou vskutku odpudivou postavu.

Allison Janney do postavy naprosto bezcitné matky vložila veškerý svůj herecký um. Zlo a negativní emoce z ní na filmovém plátně jen stříkaly a dalo by se říct, že v některých scénách zastínila i svou filmovou dceru Margot Robbie v roli krasobruslařky Tonyi.

Ta byla na Oscara také nominována, ale cenu jí vyfoukla Frances McDormand, která excelovala ve výtečném dramatu Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Allison Janney se kromě snímku Já, Tonya, proslavila díky seriálu Západní křídlo, kde hrála prezidentovu tiskovou mluvčí C. J. Creggovou. Role jí vynesla čtyři televizní ceny Emmy, a hlavně nabídky na další filmy. Až letos se konečně dočkala toho nejvyššího možného ocenění.

Související témata:
Tonya

Reklama

Další články

Načítám