Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Narodila se bez pravé ruky pod loktem, přesto se objevuje ve známých časopisech a stala se vůbec první takto postiženou ženou, která odchodila přehlídky během týdne módy v New Yorku. Po předváděcím mole se navíc procházela bez protézy.

Jak ale americká topmodelka Shaholly Ayers říká, její vzestup až na vrchol rozhodně nebyl snadný. „Během dětství jsem byla šikanovaná,“ svěřila se magazínu People. „Lidé mi často říkali: „Ó, ty bys byla tak hezká, kdybys měla dvě ruce... Prostě se vždycky soustředili na to, že mi chybí ruka.“ Stejným argumentem operovala i první agentura, jíž se Shaholly nabídla jako modelka a která ji automaticky kvůli tomuto hendikepu odmítla.

To však sveřepou krásku pouze utvrdilo v její zarputilosti. Ona totiž nechtěla být modelkou v touze po slávě, ale právě proto, že pokud by se jí to povedlo, mohla by účinně měnit pohled současné populace na podobné odchylky od ´normované krásy´. Nevzdala se, jen změnila taktiku. Začala navrhovat své první kousky oblečení, spolupracovat s fotografy, vizážisty, odborníky přes make-up i místními butiky.

A v roce 2014 to přišlo - nabídka spolupráce na tvorbě známého prodejního katalogu dokonale zúročila její snažení. Dnes se tato houževnatá žena běžně objevuje na obálkách slavných časopisů, během únorového týdne módy v New Yorku jste ji mohli zahlédnout na přehlídkových molech. Ačkoliv je takhle úspěšná, připouští, že občas její sebevědomí dostane lekci skromnosti. „Někdy se s tím potýkám. Být v téhle branži tak dlouho jako já, znamená zažít hodně odmítnutí, ale udělá se vám hroší kůže,“ říká a doplňuje „Víte, já miluji to, co dělám, protože vlastně lidi vzdělávám.“

Reklama

Další články

Načítám