Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Začínala jako herečka, ale lépe se Tereza Nvotová cítí na druhé straně kamery. Dcera herečky Anny Šiškové proto vystudovala na FAMU dokumentární tvorbu a čím dál více se prosazuje jako režisérka. Přesvědčila i české kritiky, když nejlepším filmem zvolili její drama Špína.

Na Cenách české filmové kritiky tak Tereza dostala nejlepší dárek ke svým nedávným třicetinám. A ocenění převzala hned dvě, jako objev roku a za nejlepší film roku. Maminka i otec, slovenský režisér Juraj Nvota, jsou na ni určitě pyšní.

Film Špína vypráví o Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek.

Dvě trofeje si odnesli tvůrci filmu Bába z ledu, za scénář Bohdan Sláma a za herecký výkon Zuzana Kronerová. Cena za režii připadla Václavu Kadrnkovi za filmovou poému Křižáček, ve které si zahrál i Karel Roden (61), jenž byl ovšem jako nejlepší herec oceněn za ztvárnění Jana Masaryka ve filmu Masaryk.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám