Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

O nejemotivnější okamžik 75. ročníku Zlatých glóbů se postaral Kirk Douglas, jehož na pódium místo syna Michaela doprovodila snacha Catherine Zeta-Jones (54). Hollywoodský pamětník sklidil v Los Angeles větší potlesk než leckterý letošní vítěz.

Vitální stařík v prosinci oslavil neuvěřitelné 101. narozeniny. Slavný herec je sice odkázán na kolečkové křeslo, ale smysl pro humor ho neopouští. Na ceremoniálu potvrdil, že duševně je stále v dobré formě.

Angažovanost patří ke Zlatým glóbům stejně jako filmy. Letošní ročník se nesl ve znamení hnutí Time´s Up, kvůli němuž se hosté oděli do černé, aby upozornili na oběti sexuálního obtěžování. Účast Kirka Douglase připomněla jeho zásluhy v boji za čest a spravedlnost v době, kdy v Hollywoodu probíhal tzv. hon na čarodějnice.

V 50. letech vznikla černá listina se jmény herců a autorů, kteří měli ohrožovat filmový průmysl svým komunistickým smýšlením. Mezi nimi byl i Donald Trumbo, jemuž Kirk umožnil napsat scénář k historickému filmu Spartacus tím, že se pod něj sám podepsal. Po letech přiznal, že skutečným autorem je Trumbo.

„Můj tchán, žijící hollywoodská legenda Kirk Douglas, byl v roce 1991 Asociací hollywoodských scenáristů oceněn za jeho přínos v boji proti hollywoodské černé listině,“ řekla na ceremoniálu Catherine Zeta-Jones, načež se rozezněl aplaus.

„Catherine! Už jsi to všechno řekla za mě. Měl jsem připravenou řeč. Líp než ty bych to stejně nedokázal. Proč prostě nevyhlásíme vítěze?“ pobavil Kirk svou skromností a nadhledem všechny přítomné. Následně oba vyhlásili držitele Zlatého glóbu za nejlepší scénář, jímž se stal Martin McDonagh s filmem Tři billboardy kousek za Ebbingem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám