Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Sedmiletý Deepak Paswaan z indického Biháru září radostí. Lékaři mu totiž z těla chirurgicky odejmuli čtyři končetiny patřící zakrnělému dvojčeti, které chlapci vrostlo do těla. Dítě muselo po celá léta kvůli svému znetvoření snášet posměšky a šikanování ostatních dětí. Někteří jej vnímali jako ztělesnění ďábla, zatímco druzí jej považovali za boha.

Chlapec trpěl vzácnou vadou zvanou polymelia, při níž se nedostatečně vyvine jedno z dvojčat a během vývoje v těhotenství druhému z nich sroste s tělem. Malý Deepak tak musel dlouhé roky na hrudníku a břiše nosit téměř kompletně vyvinutý pár nohou a dvě drobné zdeformované paže.

Hinduistiští poutníci však do obydlí rodiny za chlapcem přicházeli z daleka a uctívali jej jako ztělesnění boha Višnu, jež bývá obvykle znázorňován s více končetinami. Rodiče Deepaka i samotný chlapec však byli z takového „božství“ nešťastní a obrátili se na lékaře s žádostí o pomoc. Nemocnice ve městě Bengalúru nakonec souhlasila, že operaci provede zadarmo. Takový zákrok by přitom za normálních okolností vyšel v přepočtu na 1,4 miliónu korun, což by si indická rodina na místní poměry nikdy nemohla dovolit.

Čtyřhodinová operace byla naštěstí úspěšná a malý Deepak dnes vypadá úplně stejně jako jeho vrstevníci. Drobným pozůstatkem po jeho vrostlém dvojčeti je již jen jizva na hrudi. Malý Ind si konečně může bez potíží užívat dětství a pohybu. „Dokážu běžet rychleji než moji starší bratři, dřív jsem s nimi nikdy neudržel krok. Opravdu se mi moc líbí moje nové tělo. Je to mnohem větší zábava. Jsem velmi šťastný,“ přiznal Deepak.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám