Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Herečku Jitku Sedláčkovou (56) znají diváci například z filmu režisérky Ireny Pavláskové Fotograf a z řady televizních seriálů (Světla pasáže, Ulice, Ordinace, VIP vraždy či nověji Polda a Kapitán Exner).

Často byla obsazována do rolí žen od rány, které si umí poradit. Ve skutečnosti je ale snadno zranitelná, za což může pohnutá rodinná historie i závislost na milované mamince.

Hereččin dědeček spáchal v roce 1937 sebevraždu, protože se coby majitel taxislužby zadlužil a o všechno přišel. „Sedl do tatrovky a napálil to do zdi, neusnesl tíhu dluhu jako takového, babička zůstala sama,“ zavzpomínala v pořadu 13. komnata Sedláčková (Česká televize uvede v pátek).

A to nebylo všechno. „Než děda spáchal sebevraždu, tak si moje maminka vypíchla nůžkami oko, bylo jí šest let, to poznamenalo celý její život, babička na místě zešedivěla na půlku hlavy. Pak přišly padesátý léta a babičku zavřeli, to bylo mamince devatenáct let,“ nastínila část rodinné historie Sedláčková, jež od dětství trpěla strachem o maminčin život.

Ani jako dospělá se od matky nedokázala úplně odpoutat. I když založila rodinu, neodstěhovala se dál než do sousedství. „Trpěla jsem od dětství tím, že maminka umře a já budu sama a začalo to být patologický, protože jsem se v noci chodila dívat, jestli maminka dýchá a maminka mi říkala, že ji budím. Když jsem slyšela houkat sanitku, tak jsem byla přesvědčená o tom, že veze moji maminku. A táhlo se to se mnou v podstatě až do její smrti.“

S maminčinou smrtí se herečka těžko vyrovnávala a smutek řešila alkoholem. „Maminka zemřela v den svých narozenin, bylo jí 66 let, měla na lednici dort...Otevřela jsem flašku a šest týdnů jsem chlastala nepříčetným způsobem. Pila jsem furt, ale nepila jsem tak, že bych nezvládala rodinu, ale popíjela jsem, to je teda pravda,“ dodala herečka, která ale naštěstí s alkoholem skoncovala.

„Jednoho dne jsem vyřadila léky i alkohol a řekla jsem si a dost,“ uzavřela herečka barvitou zpověď.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám