Hlavní obsah
Článek

Zhruba 750 let by průměrnému Čechovi trvalo, než by vydělal to, co bývalý „čutálista“ Tomáš Řepka (50) za dvacet roků kariéry! Hráč, který kopal třeba za český Baník, Spartu, v Itálii za Fiorentinu a v Anglii za West Ham, přitom mohl dosáhnout ještě na mnohem větší sumy. Nebýt rodiny…

Tomáš obvykle o svých financích nehovoří. Výjimku udělal ve své v pořadí třetí knize Děkuju, kterou sepsal s Janou Ciglerovou. Vychází 28. listopadu a bývalý reprezentační obránce se v ní na rozdíl od dvou předchozích fotbalu věnuje docela okrajově. Spíš otvírá tabu v podobě přiznání svých neřestí, problémů nebo rodinných lapálií.

„Podle některých údajů jsem za svoji sportovní kariéru vydělal něco kolem 400 miliónů korun hrubého. Z toho po odepsání daní, které jsou třeba v Itálii a Británii padesát procent, zbyde polovina, a z toho se musí odečíst ještě náklady na život tam, protože domy, školy a všechny ostatní výdaje si hráči v zahraničí musí platit sami. V mém případě ještě něco dělaly pokuty, že, takže částka, která mi fakt přistála na účtu, se té původní nepřibližuje ani omylem, ale špatně jsem si nežil, to určitě ne,“ píše v knize Tomáš „Blikanec“ Řepka.

Čistého si tedy přišel na zhruba 200 miliónů korun. Průměrná čistá mzda u nás nyní činí něco kolem 22 tisíc korun, takže by většina lidí na jeho celkový příjem musela skutečně dělat tři čtvrtiny tisíciletí.

Řepka mohl vydělat ještě o dost víc, nebýt toho, že rodině Anglie nevyhovovala, a tak se za ní přestěhoval zpátky do Čech. Nikdo tehdy nechápal, proč rozjetou kariéru v nejslavnější soutěži světa zničehonic zahodil, ale fotbalista asi nikdy nelitoval.

A za co utrácel? Hlavně za své dvě rodiny.

„Jestli bych chtěl mít dneska na něco peníze, tak je to na jedinou věc: na horší časy, kdyby se někomu něco stalo. Třeba kdyby Kačka přišla o práci, máma potřebovala na léčení nebo kdyby se nedej bože stalo něco s dětmi. Takhle jsem nikdy dřív neuvažoval, protože jsem měl pocit, že se mně ani mým blízkým nemůže nic stát. Teď už vím, že může, a to kdykoliv,“ dodal ve své nové knize Tomáš.

Související témata:
Příjem

Reklama

Další články

Načítám