Hlavní obsah
Článek

Byl to jeden z nejradostnějších okamžiků jeho života, herec Jan Skopeček se teď ale spíš trápí! Dvaadevadesátiletý muž získal v sobotu na Pražském hradě státní vyznamenání, už ho ale nemá. „Ztratilo se mi!“ postěžoval si Super.cz.

Medaili prvního stupně za zásluhy o stát v oblasti umění dostal (stejně jako Jarek Nohavica) z rukou Miloše Zemana. „Byl jsem dojatý. A jako prezidenta ho samozřejmě podporuju,“ řekl nám, vzápětí ale dodal, že si vyznamenání neužívá.

„Nemohu ho najít. Nějací dva pacienti mi řekli, že mi ho odnesou do pokoje, ale nikde není. Konec,“ postěžoval si smutně muž, který již pár let žije v domově pro seniory. Lékaři se báli, že by se o sebe kvůli vysokému věku ve svém vlastním bytě již sám nepostaral.

Nyní již prý moc nevěří, že vyznamenání ještě najde.

Následujícího mecheche po samotném ceremoniálu udělování cen se nezúčastnil. „Byl jsem na setkání oceněných s panem prezidentem, pak na generálce a nakonec na předávání. Párty jsem se pak ale už neúčastnil, jel jsem domů,“ dodal herec.

Ten si prožil pohnutý život. Za války byl totálně nasazen, skončil ale i v koncentračním táboře. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 měl na pár let zákaz kvůli kritice sovětských představitelů.

Po sametové revoluci ho začali obviňovat ze spolupráce s StB. Skopeček přiznal, že se ho příslušníci komunistické tajné policie pokoušeli zlanařit, ale tvrdil, že neuspěli. V roce 2005 pak soud rozhodl i na základě výpovědi jednoho z estébáků o tom, že musel být vyškrtnut ze seznamu spolupracovníků StB.

Po vydání článku se nakonec naštěstí ukázalo, že šlo o planý poplach. Jan Skopeček totiž vyznamenání jen přehlédl (více v odkazu na další článek).

Reklama

Další články

Načítám