Hlavní obsah
David Zápal
Článek

„Dovolil“ si z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana převzít státní vyznamenání a vysloužil si za to nejen chválu, ale i kritiku!

Jaromír Nohavica (70) v tomhle roce již potřetí tak trochu vstoupil do politiky. Nejprve složil podle některých silně protiuprchlickou písničku Arab mi šahá na babu (podle něj to nebylo míněno zle a šlo o nevinnou legraci), část fanoušků později naštval tím, že podpořil kontroverzního Tomia Okamuru.

S tím se vyfotil, a navíc o něm prohlásil, že je sympaťák.

Nyní se objevili tací, kteří nemohou přenést přes srdce to, že si převzal vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, který se bude brzy snažit obhájit svůj post.

Nebyl rozhodně sám. Vyznamenání si přezval například i Luděk Sobota, Jan Skopeček, Yvetta Simonová, ba dokonce i Zdeněk Troška, Juraj Kukura, Štefan Margita, Martina Sáblíková a desítky dalších. Asi nikdo ale nevyvolává vášně jako Nohavica.

Někteří lidé mu tleskají, že věc nepolitizuje a že by si metál zasloužil od každého „šéfa republiky“, pro část dalších je to ale zklamání. „Kauzu s StB jsem přešel, Okamura mě zamrzel, ale tohle už ne. Podpořil tak v předvolební prezidentské kampani člověka, kterého pro jeho hodnoty vůbec neuznávám,“ napsal jeden a mnozí další se přidali.

Podobné věci Nohavicovi napsal i kandidát na prezidenta Michal Horáček, s nímž se třicet let dobře zná.

„Přijmout vyznamenání, to ustavuje partnerství. Opravdu chceš – Ty, který tolik zpíváš o lidském porozumění, o respektu i k těm nejrůznějším ‚jiným‘, o empatii k těm nejkřehčím – prohlásit ‚hodnoty‘ stávajícího prezidenta i za svoje?… Nepočkáš ještě?… Pak bych si Tě vážil nejen jako písničkáře,“ uvedl.

Loni si pro medaili nepřišel váhající Jan Kačer, poslal za sebe ale dcery. Před čtyřmi lety vyznamenání od Zemana odmítl převzít Vladimír Mišík, letos pak syn Věry Špinarové Adam Pavlík s tím, že maminka by si to rozhodně nepřála.

I kvůli kontroverzním nositelům vyznamenání z posledních let. Prezident totiž ocenil nejen pár lidí s komunistickou minulostí, ale též řadu svých věrných, namátkou Františka Ringo Čecha, režiséra svých předvolebních videoklipů Filipa Renče, podporovatele Daniela Hůlku a režiséra Roberta Sedláčka, jenž se o stát asi nejvíc zasloužil tím, že o Zemanovi natočil dokument. Na Hrad přišel v mikině, vysloužil si za to kritiku.

Reklama

Další články

Načítám