Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V jejím nejkritičtějším období se ručička váhy, na niž nakročila Gemma Glover (36) z hrabství Hampshire ve Velké Británii, ustálila až na číslovce 140 kilo. A to už je z lékařského hlediska velký průšvih. „Milovala jsem jídlo, konzumovala obrovské porce a cpala se před spaním čokoládou,“ přiznává žena, která byla obézní značnou část svého života.

Většina její stravy se skládala z obrovského množství tuků a sacharidů. Gemma do sebe každý den naládovala přes 5000 kalorií, což je víc než dvojnásobek doporučené denní dávky většiny lidí. „Zabíjela jsem se sama. Mojí mámě, která měla také nadváhu, provedli bandáž žaludku, a to jí pomohlo nežádoucí kila shodit. Když jsem to viděla, rozhodla jsem se jít stejnou cestou,“ vzpomíná. "Věděla jsem, že mě ta váha jednoho dne zabije a že za sebe musím převzít odpovědnost. Už mě všechno to jídlo, co jsem dokázala sníst, děsilo,“ přiznává.

Jenže tak jednoduché to nebylo. Zdravotní pojišťovna jí hned na úvod odmítla operační zákrok uhradit. Hlavním důvodem byl fakt, že za její obezitou se neskrývala žádná porucha ani nemoc. Gemma si tento život ohrožující stav navodila sama a dobrovolně. „Ani jsem si nemyslela, že by pojišťovna měla být nucena platit za něco, co jsem si sama způsobila. Tak jsem se to rozhodla uhradit sama. Že jsem byla tlustá, byla moje chyba,“ dodává.

Na bandáž žaludku použila všechny své úspory a na zbytek si vzala půjčku. Váha šla skutečně hodně dolů, ale jen dočasně. Když se po čase dostavil i starý známý nepřítel, neukojitelný hlad, vyrazila na kontrolu. „Lékaři mi řekli, že bandáž selhala a budou mi ji muset vyjmout, protože hrozí, že by mi poškodila jícen,“ popisuje nečekané komplikace. V roce 2015 tedy podstoupila reoperaci, při níž jí zároveň provedli bypass žaludku v hodnotě přes 800 tisíc korun. Ten její žaludek zmenšil na velikost pingpongového míčku. Naštěstí byla tato operace úspěšná.

V následujících letech Gemma plánuje další sérii kosmetických zákroků, třeba nadzvednutí prsů a zavedení implantátů. Očekávané náklady jsou dalších téměř 600 tisíc. I tuto částku si vezme na úvěr. Ten nejspíš dostane, protože již má předchozí půjčky uhrazené.

Reklama

Další články

Načítám