Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Tereza Kostková (47) byla jednou z kmoter knihy Smrtící byznys spisovatelky Hany Hindrákové, už před pár lety křtila její román Dobrovolnice. "České tvorbě fandím a mladým českým spisovatelům obzvlášť. Je krásné, když někdo s odvahou, kvalitně a dobře dělá," říká Tereza.

I na divadle by ráda viděla novou českou tvorbu. "Záleželo by samozřejmě na kvalitě. Kdybych objevila, že se tvůrci podařilo něco na úrovni osvědčené zahraniční hry, tak jdu okamžitě po té české, abych hrdě ukázala, že náš český národ to také umí. Jde ale o kvalitu. Nebudu dělat apriori českou věc, když nebude dobrá," svěřila.

"Ale my máme spoustu fajn věcí, a když to objevím, a je jedno, jestli je to v módě anebo dramatické tvorbě, literárním nebo výtvarném umění, tak tomu ráda pozornost dám," mínila.

Národní hrdost tedy svým způsobem cítí, ale vlastenkou ve starobylém smyslu slova by se Tereza nenazvala. "To už se říct nedá, vzhledem k tomu, v jakých okolnostech a souvislostech žijeme. Nesouhlasím s tolika věcmi třeba na poli politickém, že mi to bere možnost být plně vlastenkou," přiznala.

"Ale na naši tvorbu a naši zemi určitě vlastenecká jsem. Hodně cestuju, léto vždycky využiju na cesty, ale velmi ráda se sem vracím a vždycky musím konstatovat, jak máme přepůvabnou zemi, krásné naše hlavní i další města, ač často nedoceněná. Člověk se pořád otáčí, kam by ještě jel, ale my to tady máme tak hezké," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám