Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

S herečkou Nelou Boudovou (56) jsme si povídali na křtu knihy Smrtící byznys spisovatelky Hany Hindrákové. Ta pojednává o falešných lécích, které zabíjejí pacienty v Africe. Nela sama ráda navštěvuje exotické kraje, takže jsme se dostali k tematice zdravotní péče a jejích vlastních zkušeností.

"Tohle téma je velmi závažné, protože kvůli falešným lékům, které se v Africe prodávají, nejen na trzích, ale jsou i v nemocnicích, umírají tisíce lidí. Já osobně s léky moc kamarádka nejsem. Asi je hrozné, co řeknu, ale já se nenechávám před cestami ani očkovat. Nemám fakt nic. Své chlapce jsem nechala očkovat proti žloutence, kdyby se něco stalo," připustila.

"Nikdy jsem to neodnesla, tak nějak věřím, že jsem chráněná seshora," opomíjí rady center cestovní medicíny, které doporučují vedle vakcíny žloutenky minimálně ještě břišní tyfus, do některých oblastí i žlutou zimnici či meningokokovou encefalitidu.

"Nedávala jsem svoje děti skoro očkovat, ani když byly malé. Riskla jsem to, je jim osmnáct a jsou zdraví a úžasní. Očkování je velké téma, má spoustu odpůrců. Měla jsem to štěstí na rozumnou dětskou lékařku, která je očkovala jen na to, co si myslela, že je nezbytně nutné, a byla to tak třetina toho očkovacího seznamu," svěřila.

Ani s požadavky zvýšených hygienických opatření to nebere Boudová moc vážně. "Nebojím se ničeho. Jím klidně na ulici, ale vždyť právě tam to dělají před vámi a vidíte to. Ale když v Indii půjdete do hospody a nevíte, co se děje vzadu v kuchyni, je to horší. Vodu ale piju balenou, zase takový blázen, abych pila z řeky, nejsem," dodala.

Nejnebezpečnější zážitek, který si z cest kdy odvezla, se ovšem netýkal zdravotních nebezpečenství plynoucích z možností nemocí. "Už je to hrozně dávno. Jednou jsem se při jedné cestě strašně bála a opila jsem se. Probudila jsem se na pláži a nevěděla, kde jsem. Ale to už je dvacet let a od té doby už jsem taky přestala pít," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám